Primer ladje Aquarisu je osvetlil nesoglasja znotraj Evropske unije glede migracijskih politik in obudil pozive k reformi migracijskega in azilnega sistema EU-ja. Foto: Reuters
Primer ladje Aquarisu je osvetlil nesoglasja znotraj Evropske unije glede migracijskih politik in obudil pozive k reformi migracijskega in azilnega sistema EU-ja. Foto: Reuters
Matteo Salvini
Matteo Salvini vztraja, da bodo v italijanska pristanišča prepeljali le tiste prebežnike, ki jih bodo rešile italijanske ladje. Foto: Reuters

Italija je pred šestimi dnevi zavrnila vstop v pristanišče ladji Aquarius, ki jo upravljata humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja in SOS Mediterranee, na kateri je bilo 629 izčrpanih prebežnikov iz Afrike. Ker je ladjo zavrnila tudi Malta, je nastal zaplet, ki ga je rešila Španija, ki je prebežnike povabila, da se lahko izkrcajo v Valencii. To mesto naj bi dosegli v nedeljo.

Španija je medtem tudi sporočila, da je sprejela ponudbo Pariza, da tudi Francija sprejme del prebežnikov z reševalne ladje Aquarius. "Francoska vlada bo glede predvidenega prihoda prebežnikov sodelovala s špansko vlado," je sporočila podpredsednica španske vlade Carmen Calvo in dodala, da bo Francija sprejela tiste, ki bodo izrazili željo, da tja odidejo.

"Ne podpiramo nezakonitih migracij"
Salvini, ki je tudi vodja skrajnodesničarske Lige in namestnik premierja, pa je že napovedal, da Italija svojega ravnanja ne bo spreminjala. Na družbenih omrežjih je zapisal, da bo Italija še naprej preprečevala humanitarnim ladjam, da se zasidrajo v italijanskih pristaniščih. "Te organizacije morajo vedeti, da Italija ne bo več podpirala nezakonitih migracij," je dejal Salvini.

Prepoved bo veljala za nemški organizaciji Sea-Eye in Mission Lifeline. Po njegovih besedah imata ob libijski obali nameščene svoje reševalne čolne, s katerimi rešujejo ljudi, ki so jih tam zapustili tihotapci.

Organizacija Mission Lifeline se je na Salvinijeve besede odzvala sarkastično in zapisala: "Ko nas omenjajo fašisti ..." Salvini jim ni ostal dolžan. Zapisal je, da ga "žaljivke in zmerljivke ne bodo ustavile" in da bodo "Italijo vodili Italijani".

Organizacija Mission Lifeline je v petek sporočila, da je pred libijsko obalo rešila 118 ljudi, med njimi 14 žensk, štiri otroke in dojenčka. Kot so sporočili, je italijanska obalna straža nato zahtevala, da se prebežnike napoti v libijsko pristanišče Misrata. "Bojimo se, da bodo rešene ljudi odslej vračali v Libijo," so dodali.

Pred kratkim opravljena raziskava časopisa Corriere della Sera je pokazala, da 59 odstotkov Italijanov podpira ravnanje vlade.

V Evropo je od leta 2014 prišlo več kot 1,8 milijona prebežnikov. V Italiji naj bi bilo več kot 170.000 prosilcev za azil in še okoli 500.000 neregistriranih prebežnikov.