Tanker Grace 1 so gibraltarske oblasti zasegle 4. julija. Foto: Reuters
Tanker Grace 1 so gibraltarske oblasti zasegle 4. julija. Foto: Reuters

Sodniki so se tako odločili v zadnjem trenutku kljub posredovanju ZDA, ko so ameriške oblasti hotele ustaviti postopek. Ameriško pravosodno ministrstvo je pred tem zahtevalo, da se odločanje o izpustitvi tankerja preloži, a so sodniki to zahtevo zavrnili.

Sodišče je tanker Grace 1 izpustilo, potem ko je od iranske vlade dobilo pisna zagotovila, da tanker ne bo izkrcal tovora v Siriji.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je v odzivu na izpustitev tankerja poudaril, da je ameriški piratski poskus spodletel. Iranski veleposlanik v Londonu pa je odločitev sodišča v Gibraltarju označil za boleč poraz za ZDA.

Vse slabši odnosi

Britanske oblasti so tanker Grace 1 ustavile v Gibraltarju 4. julija. Iran je v znak nasprotovanja temu "nezakonitemu zasegu" poklical na zagovor britanskega veleposlanika v Teheranu, nekaj dni pozneje pa je iranska revolucionarna garda ustavila britanski tanker v Perzijskem zalivu.

Teheran je predlagal izmenjavo plovil, a je nova britanska vlada to zavrnila.

Odnosi med ZDA in Iranom so se močno zaostrili pod predsednikom Donaldom Trumpom, pri čemer sta bili državi letos junija že zelo blizu oboroženemu spopadu.

Gibraltar izpustil iranski tanker