Protesti, ki se jih je udeležilo okoli 9000 ljudi, so v sredo zvečer potekali tudi pred stavbo parlamenta v Atenah. Foto: EPA
Protesti, ki se jih je udeležilo okoli 9000 ljudi, so v sredo zvečer potekali tudi pred stavbo parlamenta v Atenah. Foto: EPA

Grčijo je v sredo zajela nova stavka, že druga v tednu dni.

Sindikati protestirajo proti načrtovani noveli, ker da ta spodkopava socialni dialog, uničuje zasebno življenje zaposlenih in legalizira izkoriščanje zaposlenih. Zanje je sporno uvajanje možnosti podaljšanja delovnega tedna s 40 na do 50 ur, najbolj pa razburja uvedba možnosti poznejšega izplačevanja nadur. Kritiki menijo, da se s tem legalizira nadurno delo brez plačila, kar se zlasti v velikih zasebnih podjetjih dogaja že leta.

V pristaniščih so tako ostali trajekti, javni potniški promet je zastal. Stavkali so uslužbenci številnih podjetij, tako javnih kot zasebnih. Po drugi strani je letalski promet potekal normalno, odprti so bili tudi supermarketi, banke in hoteli.

Bolj fleksibilno delo za spodbujanje gospodarske rasti

Kljub temu pa to vladajoče koalicije pod vodstvom premierja Kiriakosa Micotaksia ni ustavilo. Grški parlament je namreč potrdil predloge sprememb delavske zakonodaje, ki uvaja bolj fleksibilne oblike dela. Kljub množičnim protestom in stavkam je predlagano novelo podprlo 158 od skupno 300 poslancev.

Kot je dejal, je zakonodaja namenjena spodbujanju gospodarske rasti in prilagajanju hitrim evropskim standardom na tem področju. Uvedla bo tudi transparentnost delovanja sindikatov, je prepričan Micotakis.

Reforma pa naj bi poleg prožnejšega delovnega časa prinašala tudi pravila za delo na daljavo, urejala starševski dopust ter uvajala varovalke proti spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu.

Novela zakona predvideva tudi, da bi ponudniki javnih storitev in služb morali te izvajati tudi med stavko, sindikati pa bi bili lahko odškodninsko odgovorni za škodo, povzročeno s stavko.