Guaido išče podporo za izvedbo
Guaido išče podporo za izvedbo "svobodnih in poštenih" volitev v Venezueli. Foto: Reuters

Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele, za katerega se je razglasil pred letom dni, priznava približno 50 držav, med njimi ZDA. Evropska komisija tega njegovega dejanja ni priznala, temveč ga ima za legitimnega predsednika venezuelskega parlamenta, v katerem ima večino opozicija.

Venezuelskega politika so v Bruslju sprejeli visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in drugi predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta, ki so mu izrazili podporo.

Guaido je pred srečanji s predstavniki EU-ja za radio BBC dejal, da išče podporo za izvedbo "svobodnih in poštenih volitev ter boj proti diktaturi v Venezueli".

Evropski parlament pozval k sankcijam za Madura

Srečanje z Josepom Borrellom. Foto: Reuters
Srečanje z Josepom Borrellom. Foto: Reuters

V Evropskem parlamentu je vodja venezuelske opozicije zahteval nove sankcije EU-ja proti predsedniku Venezuele Nicolasu Maduru. "Imate možnost, da pritisnete na Venezuelo. Svobodni svet mora razglasiti nove sankcije proti diktaturi v Venezueli," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA pozval Guaido.

EU je do zdaj uvedel sankcije proti zaupnikom in podpornikom Madura. Ob tem je Borrell pred kratkim v imenu vseh držav članic EU-ja Venezueli zagrozil z novimi ukrepi.

Guaido na turneji za zbiranje podpore

Bruselj je ena od postaj na Guaidojevi turneji, na kateri zbira podporo za prevzem oblasti v Venezueli. Čeprav mu je Madurova vlada prepovedala potovanja v tujino, je Guaido med turnejo že obiskal Kolumbijo in Veliko Britanijo, nadaljeval pa jo bo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu in Španiji.