Guterres je v Carigradu obiskal center za nadzor in usklajevanje ukrajinskega izvoza. Foto: Reuters
Guterres je v Carigradu obiskal center za nadzor in usklajevanje ukrajinskega izvoza. Foto: Reuters

Guterres je dejal, da je bilo prejšnji mesec po sklenitvi sporazuma med Ukrajino in Rusijo, pri katerem sta posredovala Turčija in ZN, iz pristanišč Odesa, Črnomorsk in Pivdenji ob Črnem morju izvoženih več kot 650.000 ton hrane.

"To, kar vidimo v Carigradu in Odesi, je sicer le vidnejši del rešitve. Drugi del tega dogovora je neoviran dostop do svetovnih trgov za rusko hrano in gnojila," je poudaril Guterres. Čeprav hrana in gnojila niso predmet sankcij, je očitno zmanjšanje izvoza teh ruskih dobrin, je opozoril.

Ruska gnojila, žito in kmetijski proizvodi morajo neovirano priti do svetovnih trgov, sicer bi lahko že prihodnje leto izbruhnila svetovna prehranska kriza, je še opozoril generalni sekretar ZN-a. Rusija je tako kot Ukrajina ena najpomembnejših izvoznic žitaric in gnojil na svetu.

Generalni sekretar ZN-a je obiskal ladjo, ki jo je ZN najel za prevoz hrane v Afriko. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a je obiskal ladjo, ki jo je ZN najel za prevoz hrane v Afriko. Foto: Reuters

"Brez gnojil morda leta 2023 ne bo dovolj hrane. Pridobitev več hrane in gnojil iz Ukrajine in Rusije je ključnega pomena za nadaljnjo umiritev blagovnih trgov in znižanje cen za potrošnike," je še dejal generalni sekretar ZN-a.

"Obstaja nekaj ovir, ki jih je treba premagati, v povezavi z ladijskim prometom, zavarovanjem in financami," je povedal in dodal, da Združeni narodi sodelujejo z Washingtonom in Evropsko unijo za odstranitev teh ovir.

Guterres na srečanju z Zelenskim

Guterres je ta teden odpotoval v Ukrajino, kjer se je v četrtek v mestu Lvov na zahodu države srečal s predsednikoma Ukrajine in Turčije, Volodimirjem Zelenskim in Recepom Tayyipom Erdoganom.

V petek se je nato odpravil v pristaniško mesto Odesa na jugu države, pred današnjim obiskom v centru za poveljevanje in nadzor pa je obiskal ladjo, ki so jo Združeni narodi najeli za prevoz ukrajinskega žita in se trenutno nahaja južno od Carigrada v Marmarskem morju. Ladja z imenom Brave Commander je v torek zapustila ukrajinsko pristanišče Pivdenji s 23.000 tonami pšenice, v sredo zvečer pa je prečkala Bosporsko ožino.

Ukrajinske vode sta danes zapustili še dve ladji z žitom, natovorjeni s 6300 tonami sončničnega olja in 25.000 tonami pšenice, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Skupno je iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč odplulo 27 plovil z žitom in gnojili.

Guterres: Ruska gnojila morajo priti na svetovni trg