Število prebežnikov v Bosni in Hercegovini se povečuje. Na fotografiji prebežniki iz Afganistana, Pakistana in Sirije maja letos v Sarajevu. Foto: EPA
Število prebežnikov v Bosni in Hercegovini se povečuje. Na fotografiji prebežniki iz Afganistana, Pakistana in Sirije maja letos v Sarajevu. Foto: EPA
Pritisk prebežnikov v BiH-u narašča

Že v ponedeljek so policisti približno 200 migrantov ustavili pred mejnim prehodom Maljevac. Nameravali so vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti zahodu, a so se po pogajanjih s policisti BiH-a vrnili v migrantski center Trnovo v Veliki Kladuši.

90 prebežnikov prenočilo na prostem
Nekaj manj kot 90 migrantov, med katerimi so bile tudi družine z otroki, pa se je v ponedeljek napotilo iz hotela Sedra v Cazinu proti drugemu mejnemu prehodu s Hrvaško na tem območju, prehodu Izačić. Tudi to skupino so policisti ustavili nekaj sto metrov pred mejo s Hrvaško, večina migrantov pa se je odločila, da bodo kar na prostem prenočili blizu mejnega prehoda. Hkrati so s svojimi telesi blokirali tamkajšnjo cesto, je poročala regionalna televizija N1. Kot so dodali, so lokalni prebivalci prejšnjo noč migrante oskrbeli s hrano in z oblačili.

Hrvaško notranje ministrstvo je danes sporočilo, da se med migranti na območju BiH-a in Srbije širijo lažne informacije, da bo Hrvaška dovolila vstop migrantom na svoje ozemlje in prehod proti državam zahodne Evrope. Na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva so poudarili, da bodo hrvaški policisti še naprej izvajali nacionalno in evropsko zakonodajo ter ne bodo dovolili nezakonitih prestopov hrvaške meje, ki je tudi zunanja meja EU-ja.

Prebivalci Bihaća zahtevajo premestitev centra izven mesta
V ponedeljek zvečer pa so v Bihaću protestirali meščani, ki so nezadovoljni zaradi vse večjega števila migrantov v mestu. Med drugim so zahtevali, da center za migrante namestijo izven središča Bihaća. Organizatorji protesta poudarjajo, da njihova akcija ni uperjena proti migrantom, temveč proti ohromelosti oblasti, ki že dlje časa ne najdejo ustreznega odgovora na problem.

Letos v BiH vstopilo 19.500 prebežnikov
V BiH je od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, medtem pa je policija preprečila vstop 13.300 migrantom, je povedal pomočnik ministra za varnost BiH Marijan Baotić v današnjem pogovoru za N1. Največ migrantov v BiH-u je na območju unsko-sanskega kantona; med 2.500 in 3.000, je dodal.

Izpostavil pa je, da nimajo natančnih podatkov o številu migrantov, ki so v BiH, niti o številu tistih, ki so uspeli vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti drugim državam članicam EU-ja. Lokalne oblasti medtem opozarjajo, da število migrantov ni znano niti v improviziranih begunskih naseljih, na odprtem ali v zasebnih namestitvah.

Baotić: Srbija in Črna gora spuščata prebežnike v BiH
Baotić je ocenil, da kljub okrepljenemu nadzoru meje, ki ga izvajata policiji BiH-a in Hrvaške, migrantom uspe prečkati mejo. Po Baotićevem mnenju je ključni problem v Srbiji in Črni gori, ki spuščata migrante v BiH, izogibata pa se njihovemu sprejemanju nazaj. Oblasti v BiH-u pričakujejo, da se bo pritisk migrantov v unsko-sanskem kantonu omilil, ko bodo do konca tedna odprli migrantski center v Hadžićih pri Sarajevu, kjer so zagotovili pogoje za namestitev 400 ljudi.

Pritisk prebežnikov v BiH-u narašča