Hrvaška policija opozarja, da je veliko novic o prebežnikih lažnih. Foto: Reuters
Hrvaška policija opozarja, da je veliko novic o prebežnikih lažnih. Foto: Reuters
Prebežniki
V Samoborju je starejša ženska policiji prijavila tuje delavce zgolj zaradi njihove temnejše polti. Foto: Reuters

Hrvaško notranje ministrstvo je opozorilo, da se zaradi možnosti hitrega razširjanja informacij soočajo z vse večjim številom lažnih novic. Kot so dodali, so preverili vse dogodke, ki so jih državljani v preteklem obdobju povezovali s prebežniki, in večina se jih je izkazala za neresnične.

"Ni mogoče vsega povezati z migranti niti za takšne povezave ni upravičenih razlogov," so odgovorili na vprašanje časnika 24 sata, ki je poročal o primerih lažnih informacij o prebežnikih, ki so se v zadnjem času razširile na Hrvaškem.

Lažne novice o posilstvu, ropih, IS-ju
Med drugim so hrvaški uporabniki družbenih omrežij objavili, da je skupina šestih prebežnikov posilila 13-letno dekle v Liki, pa tudi, da so povzročili več prometnih nesreč. Objavljali so tudi fotomontaže množice ljudi, ki domnevno poskuša vstopiti na Hrvaško, ter informacije o tem, da 20.000 pripadnikov džihadistične skupine Islamska država čaka na meji, da bodo vstopili na Hrvaško in "povzročili kaos".

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so te informacije zanikali. Obenem so povedali, da so tudi prebežniki izpostavljeni lažnim novicam. Pred kratkim so se tako v Bosni in Hercegovini in Srbiji razširile lažne informacije, da bo Hrvaška odprla svoje meje za prebežnike.

Hrvaška policija je zanikala tudi informacije, objavljene na družbenih omrežjih in na nekaterih novičarskih portalih, da naj bi na tisoče prebežnikov tavalo po Liki, kjer naj bi dnevno ropali hiše in strašili lokalno prebivalstvo.

Policija v Gospiću je pojasnila, da je letos obravnavala 333 tatvin, kar je občutno manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 479. Potrdili so, da je bil med storilci samo en prebežnik.

Pri tem je zaprosila državljane, naj ne razširjajo lažnih informacij in vznemirljivih vesti, ter opozorila, da s tem storijo prekršek ali celo kaznivo dejanje.

Prijavljanje ljudi temnejše polti policiji
O protimigrantski histeriji priča tudi dogodek iz Samoborja, ko je starejša ženska policiji prijavila "sumljive migrante", potem ko je v trgovini zagledala skupino delavcev temnejše poti. Izkazalo se je, da je šlo za tuje delavce, ki so zaposleni v hrvaški družbi Rimac avtomobili.

Eden od mestnih svetnikov v Splitu je predlagal, da bi zaradi nevarnosti migrantov na hrvaške meje postavili visoko bodečo žico in skupine vojakov z brzostrelkami.

Medtem je policija v Gospiću potrdila, da so v BiH vrnili skupino 46 državljanov Pakistana, ki so jih ustavili v torek na območju občine Perušić. Ugotovili so, da ti ljudje niso imeli ustreznih dokumentov ter da so vstopili na Hrvaško zunaj mejnih prehodov.