Na Hrvaškem bodo 1. aprila uvedli tisto, kar je že jasno, da bo vsebovala uredba EU-ja o potovanjih z napovedanimi digitalnimi potrdili, je izjavil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da bodo vstop v državo brez negativnega testa PCR omogočili potnikom, ki so preboleli covid-19, in tistim, ki so se cepili. Foto: EPA
Na Hrvaškem bodo 1. aprila uvedli tisto, kar je že jasno, da bo vsebovala uredba EU-ja o potovanjih z napovedanimi digitalnimi potrdili, je izjavil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da bodo vstop v državo brez negativnega testa PCR omogočili potnikom, ki so preboleli covid-19, in tistim, ki so se cepili. Foto: EPA

Prav tako bodo dovolili vstopiti v državo tudi potnikom, ki so v šestih mesecih pred vstopom na Hrvaško preboleli covid-19.

"Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19, pa je razumljivo, da bomo omogočili vstop v državo," je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Dodal je, da bodo na meji omogočili tudi hitre antigenske teste v skladu s seznamom testov, ki jih priznava Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).
"Kakšnih posebnih olajšav ne bo, razen za otroke do sedmega leta starosti, ki ne bodo potrebovali ne negativnega testa PCR ne hitrega antigenskega testa," je še dejal Božinović.

Napovedal je tudi, da se bodo do konca meseca odločili, ali bodo epidemiološke ukrepe na državni ravni spreminjali. Medtem so štabi civilne zaščite v posameznih županijah poostrili ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim se je približno polovica županij že odločila, da bo znova uvedla pouk na daljavo za učence višjih razredov osnovne šole in za vse dijake srednjih šol, razen za zaključne letnike. V Primorsko-goranski županiji naj bi v naslednjih 14 dneh dodatno omejili dovoljeno število ljudi, ki se lahko zberejo na javnih mestih, znova pa naj bi zaprli športne dvorane, gledališča, kinodvorane in muzeje.

V Dubrovniško-neretvanskih županiji bodo za gostinske lokale vnovič prepovedali obratovanje na terasah, prodajali bodo lahko samo hrano in pijačo za s seboj. Terase gostinskih lokalov bodo ostale odprte na južnodalmatinskih otokih Korčula, Mljet in Lastovo ter v nekaterih občinah na polotoku Pelješac, je potrdil Božinović.

V preteklih 24 urah so v državi ob 8003 testih potrdili 1802 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 16 bolnikov s covidom-19. Prejšnji petek so našteli 1112 novih okužb, teden pred tem pa 823. Od začetka tedna se je število novih okužb povečalo za 41 odstotkov.

V državi znaša 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 353,5. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev je 1538,6, je sporočil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

V državi je trenutno 9052 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1107 covidnih bolnikov, od tega 115 na medicinskih ventilatorjih. V samoizolaciji je 27.892 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 264.111 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5854 bolnikov s covidom-19. Doslej so uporabili 416.745 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 335.916 ljudi, med njimi 80.829 z dvema odmerkoma.

V Srbiji se množično cepijo državljani BiH-a

V zadnjih dneh se je v Srbiji proti covidu-19 cepilo veliko državljanov Bosne in Hercegovine, še več pa se jih bo do ponedeljka, saj se na cepljenje ni več treba prijaviti. Za prehod meje zadošča potni list BiH-a in ni potreben negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom, poroča spletni portal klix.ba.

Portal navaja, da se je te dni s cepivom Covishield cepilo veliko državljanov BiH-a, ki so prejeli vabilo na cepljenje v hali beograjskega sejma, potem ko so se prek spleta pred mesecem ali še prej prijavili pri srbskem ministrstvu za zdravje. Cepili so se tudi državljani Severne Makedonije.

Klix.ba navaja, da iz BiH-a organizirano na cepljenje v Srbijo odhajajo poslovneži, pred časom pa so se tam cepili tudi ustavni sodniki.

Portal navaja, da je eden od razlogov, zakaj se je Srbija odločila za cepljenje državljanov BiH-a, tudi ta, da ima določeno količino cepiva Covishield, ki ga je že donirala BiH-u in ki ima rok trajanja do 29. marca. To je cepivo AstraZenece, ki ga po licenci proizvaja največji proizvajalec cepiv na svetu, indijski inštitut Serum.

Drugi razlog pa je, da so v Srbiji cepili že več kot 1,35 milijona državljanov, od tega z dvema odmerkoma 913.000 ljudi, in da se je interes prebivalcev zmanjšal.

Srbska tiskovna agencija Tanjug pa je danes poročala, da bodo ta konec tedna cepili podjetnike iz BiH-a, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova in Albanije in da imajo za to na voljo 10.000 odmerkov cepiva.

V BiH-u, kjer se tako kot drugje v regiji spopadajo z naraščanjem okužb, zaradi pomanjkanja cepiva proti covidu-19 še niso začeli pravega množičnega cepljenja.

V zadnjih 24 urah so potrdili 1869 okužb, umrlo pa je 76 bolnikov s covidom-19. Visoke številke zaznavajo ves teden in so na ravni vrhunca drugega vala epidemije v lanskem oktobru, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Danes so sporočili, da so prepoznali tudi južnoafriško različico virusa, medtem ko je britanska različica že prevladujoča.

V okviru mednarodne pobude Covax je v četrtek BiH prejel prvih okoli 50.000 odmerkov cepiv Pfizerja in AstraZenece. Ni pa še jasno, kdaj lahko pričakuje dobavo večjih količin od naročenih 1,23 milijona odmerkov prek pobude Združenih narodov za pravično razdelitev cepiv proti covidu-19.

Več slovenskih medijev je pred časom poročalo o t. i. cepilnem turizmu slovenskih državljanov v Srbiji, a je srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar na začetku marca za Televizijo Slovenija povedal, da tujci, ki nimajo nobene povezave s Srbijo, po vzpostavitvi sistema naročanja ne morejo več do cepiva. "Kdor ima srbsko osebno izkaznico ali potni list, ima tu prebivališče, posel ali kaj drugega – to zadostuje za cepljenje v Srbiji," je povedal.

AP: Srbija prva evropska država, ki je začela cepiti begunce

Ameriška tiskovna agencija Associated Press medtem poroča, da je postala Srbija prva evropska država, ki je začela cepljenje beguncev in migrantov.

Za cepljenje se je prijavilo 530 ljudi, ki živijo v begunskih taboriščih in centrih za prosilce za azil v Srbiji, poročanje AP-ja navaja regionalna televizija N1.

V Svetovni zdravstveni organizaciji pravijo, da je začetek cepljenja beguncev zelo pomemben, saj ti ljudje živijo v kolektivnih centrih, "kjer je zelo težko ohranjati fizično razdaljo in resnično nadzirati epidemijo".

O odprtju trgovin je madžarski premier dejal, da bo veljalo načelo ena stranka na deset kvadratnih metrov, morebitne spremembe odprtja trgovin in policijske ure pa naj bi v soboto sporočil madžarski krizni štab. Foto: Reuters
O odprtju trgovin je madžarski premier dejal, da bo veljalo načelo ena stranka na deset kvadratnih metrov, morebitne spremembe odprtja trgovin in policijske ure pa naj bi v soboto sporočil madžarski krizni štab. Foto: Reuters

Orban napovedal prvo sproščanje protikoronskih ukrepov sredi aprila

Madžarski premier Viktor Orban je v svojem rednem tedenskem pogovoru za državni radio opozoril, da Madžarska trenutno preživlja najtežje tedne v epidemiji covida-19. Dodal je, da bodo o odprtju države razmišljali, ko bodo cepili vsaj 2,5 milijona ljudi.

19. april je po njegovem mnenju realni datum za ponovno odprtje šol in vrtcev. Madžarski premier je dejal, da bo pred tem treba cepiti vse učitelje in osebje. Doslej so jih od vseh 102.000 učiteljev in osebja, ki so prijavljeni za cepljenje, cepili 20.000.

Kot je še dodal Orban, je tretji val epidemije na Madžarskem posledica širjenja britanske različice novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah trikrat bolj nalezljiva od predhodnih. Mlade je pozval, naj spoštujejo ukrepe, in to ne samo zaradi "svojih staršev in starih staršev, ampak tudi zaradi lastne varnosti".

Epidemične razmere v Bosni in Hercegovini vse bolj zaostrene

Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 275 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih zdravi 11.823, od tega jih 1480 potrebuje umetno predihavanje. Orban je dejal, da je v madžarskih bolnišnicah voljo še 10.343 postelj in 1693 medicinskih ventilatorjev. Na Madžarskem so doslej proti covidu-19 cepili 1,8 milijona ljudi, od tega z drugim odmerkom 594.000. Doslej so cepili približno 71 odstotkov vseh, ki so starejši od 65 let.

O odprtju trgovin je madžarski premier dejal, da bo veljalo načelo ena stranka na deset kvadratnih metrov, morebitne spremembe odprtja trgovin in policijske ure pa naj bi v soboto sporočil madžarski krizni štab. Po Orbanovih besedah Madžarsko sicer čaka neobremenjeno poletje. Napovedal je, da bo država na poti v življenje brez omejitev prehitela vse članice Evropske unije (EU), kar bo po njegovih besedah predvsem zasluga proaktivne nabave cepiv iz Rusije in Kitajske. Madžarski premier je ponovno kritiziral EU zaradi počasne dostave cepiv.

Kot je še dejal, je vodja madžarske diplomacije Peter Szijjarto vlado novembra lani opozoril, da bi lahko v EU-ju prišlo do težav pri dostavi cepiv, zato bi morala Madžarska začeti pogovore o njihovi dobavi z Rusijo in Kitajsko.

"Vsi so utrujeni, razočarani in komaj čakajo, da bodo svobodni, zato želimo ljudem dati natančne reference. V sodobni demokraciji lahko vsakdo pove, kar mu je všeč; a glavni imunolog in vlada sta tista, ki stalno sporočata verodostojne informacije," je še dejal predsednik madžarske vlade.

"Imeli bomo svobodno poletje," je napovedal Orban in dodal, da se bodo nekaterih dogodkov udeležili samo tisti, ki bodo imeli potrdilo o imunosti.

V New Yorku že cepijo vse starejše od 50 let. Foto: EPA
V New Yorku že cepijo vse starejše od 50 let. Foto: EPA

Italijanska pokrajina Kampanja sklenila dogovor za nakup ruskega cepiva

Italijanska južna pokrajina Kampanja je podpisala sporazum za nakup ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Kot je dejal regionalni guverner Vincenzo De Luca, bo sporazum začel veljati, ko bo to cepivo v EU-ju dobilo dovoljenje za uporabo.

V Kampanji živi 5,8 milijona ljudi in je ena najbolj prizadetih pokrajin v pandemiji. Do zdaj so tam potrdili več kot 320.000 okužb.

"Ko bomo cepili naše prebivalce, bomo ponudili odmerke, ki jih ne potrebujemo, preostalemu delu Italije," je po poročanju Reutersa dejal De Luca.

EMA je začela Sputnik V pregledovati ta mesec. V Rusiji je to cepivo dovoljenje za uporabo sicer prejelo že avgusta lani, pred končnim rezultatom kliničnih preizkusov.

Italijanski premier Mario Draghi je dejal, da rusko cepivo ne bo na voljo pred drugo polovico leta, tudi če bo šlo vse po načrtih. Pozval je k previdnosti pri podpisovanju sporazumov o nakupu tega cepiva.

V Italiji je do zdaj umrlo 106.000 covidnih bolnikov. V Evropi je bilo več žrtev te bolezni le v Združenem kraljestvu.

Italija bo odprla šole

Medtem se je italijanska vlada odločila, da bo po velikonočnih praznikih znova odprla šole za mlajše učence. "Lahko potrdim odločitev odprtja šol do šestega razreda," je povedal premier.

Pouk bo za mlajše učence znova potekal v učilnicah po celotni državi, to velja tudi za t. i. rdeča območja, kjer trenutno veljajo najstrožji ukrepi.

Trenutni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, ki se razlikujejo od dežele do dežele, se iztečejo 6. aprila. Je pa vlada že napovedala, da bodo med velikonočnimi prazniki po celotni državi veljali najstrožji ukrepi, ki zdaj veljajo le za rdeča območja.

Šole so sicer v večini države zaprte od 15. marca, to pa je sprožilo vrsto protestov šolarjev, staršev in učiteljev. Danes so se zvrstili v 60 mestih. "Dovolj imamo tega, da moramo ostajati doma," je dejala ena od organizatork Carola Messina.

Minister za zdravje Robert Speranza je ocenil, da vidijo zgodnje znake upočasnitve širjenja virusa, zaradi tega pa lahko začnejo počasi sproščati ukrepe. Incidenca okuženih na 100.000 v zadnjih sedmih dneh je padla pod kritično raven 250, je dodal.

V mestih po Italiji shodi gibanja »Prednost šoli«

Francoski zunanji minister kritiziral tako Združeno kraljestvo kot Rusijo

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je v povezavi s pandemijo covida-19 kritiziral Združeno kraljestvo in Rusijo. Združeno kraljestvo je obtožil, da zaradi cepiva AstraZenece izsiljuje EU, Rusijo pa, da svoje cepivo Sputnik V zlorablja kot propagandno orožje.

Le Drian je za francoski radio dejal, da Združeno kraljestvo Unijo izsiljuje, ker Otoku primanjkuje cepiva proti covidu-19 za cepljenje z drugim odmerkom.

"Ne moreš se igrati tako, malce izsiljevanja, samo zato, ker si pohitel s cepljenjem s prvim odmerkom, zdaj pa si nekoliko hendikepiran, ker nimaš drugega," je izjavil vodja francoske diplomacije.

Cepivi Pfizerja in Moderne učinkoviti tudi pri nosečnicah

Cepivi Pfizer/BioNTech in Moderne proti covidu-19 sta učinkoviti tudi pri nosečnicah in doječih materah, njihova protitelesa pa se lahko prenesejo na dojenčke, kaže raziskava, objavljena v četrtek v znanstveni ginekološki reviji American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Znanstveniki bolnišnic Massachusetts General in Brigham and Women's, Inštituta Ragon pri MGH ter univerz MIT in Harvard so študijo izvedli na primeru 131 žensk, ki so bile cepljene z omenjenimi cepivi. 84 jih je bilo nosečih, 31 jih je dojilo, 16 pa ni bilo ne nosečih ne doječih, povzema CNN.

Pri nosečnicah in doječih materah se je po cepljenju razvila približno enaka količina protiteles v primerjavi z ženskami, ki niso bile noseče. Količina protiteles je bila tudi znatno večja od tiste, ki jo običajno izmerijo pri nosečnicah, ki zbolijo za covidom-19, so ugotovili znanstveniki.

"Kot kaže, so ta cepiva očitno zelo učinkovita pri teh ženskah," je rezultate komentirala raziskovalka Inštituta Ragon Galit Alter. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da so nosečnice oz. doječe matere protitelesa na covid-19 prenesla tudi na svoje dojenčke. Protitelesa so potrdili tako v mleku kot v placenti, še navaja CNN.

Med EU-jem in Združenim kraljestvov je nastal spor zaradi tovarne AstraZenece na Nizozemskem, za katero britanska vlada pod vodstvom ministrskega predsednika Borisa Johnsona trdi, da je del britanske dobavne verige cepiva.

Rusijo pa je Le Drian obtožil, da svoje cepivo proti covidu-19 Sputnik V uporablja predvsem kot orodje za širjenje vpliva in sporočil Moskve, in ne toliko kot sredstvo za boj proti svetovni zdravstveni krizi. Dodal je, da sta tako Rusija kot Kitajska uporabili svoja cepiva, da bi pridobili vpliv v tujini, "še preden sta cepili lastno prebivalstvo".

"Kar zadeva način upravljanja, je to (cepivo Sputnik V) bolj sredstvo propagande in agresivne diplomacije kot sredstvo solidarnosti in zdravstvene pomoči," je za radio France Info povedal francoski zunanji minister.

Dejal je še, da je Rusija "z veliko medijske pozornosti" napovedala, da bo Tuniziji dostavila 30.000 odmerkov cepiva, medtem ko je mednarodna pobuda Covax za dostavo cepiva proti covidu-19 revnejšim državam sveta pod vodstvom Združenih narodov sicer tej severnoafriški državi že dostavila 100.000 odmerkov, v maju pa naj bi jih sledilo še 400.000.

"Tako je videti resnična solidarnost, to je pravo zdravstveno sodelovanje," je še dejal Le Drian.
Rusko cepivo Sputnik V, ki ga je država registrirala avgusta lani, je bilo na Zahodu deležno številnih kritik, a so poznejše zdravstvene raziskave potrdile, da je več kot 90-odstotno učinkovito. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je v torek sam cepil s tem cepivom, je dvome o ruskem cepivu zavrnil kot čudne.

Na Poljskem tretji dan zapored rekordno število okužb

Na Poljskem so že tretji dan zapored zaznali dnevni rekord novih okužb z novim koronavirusom. Podatki tamkajšnjega ministrstva za zdravje kažejo, da so v zadnjih 24 urah potrdili 35.143 novih okužb, potem ko so v četrtek poročali o 34.151 okužbah, kar je bil dnevni rekord, dan pred tem pa so jih našteli skoraj 30.000.

V zadnjih 24 urah je umrlo 443 bolnikov s covidom-19, skupno jih je umrlo 51.305. Na zdravljenju v bolnišnicah je skoraj 27.800 covidnih bolnikov, 2730 jih potrebuje medicinski ventilator. Število aktivnih okužb je skoraj 400.000. Večji del januarja in februarja je bilo aktivnih okužb polovico manj.

Zaradi slabšanja epidemičnih razmer je poljska vlada odločila, da bodo v soboto zaostrili ukrepe. Do najmanj 9. aprila bodo tako zaprte tudi trgovine s pohištvom in gradbenim materialom ter frizerski in kozmetični saloni. V cerkvah pa bo lahko samo en obiskovalec na 20 kvadratnih metrov. Šolanje že poteka na daljavo, zaprli pa bodo še vrtce. Otroke bodo lahko v vrtec pripeljali samo zdravstveni delavci, vojaki, policisti in gasilci.

Po novem bodo morali tisti, ki bodo želeli v državo vstopiti čez južno mejo s Češko in Slovaško, opraviti testiranje na novi koronavirus, saj jih bodo v nasprotnem primeru napotili v karanteno. Poljska je delno zaprtje javnega življenja uvedla ta mesec, in sicer so po vsej državi zaprli šole, gledališča in muzeje, medtem ko so kavarne in restavracije zaprte že od novembra. Strežejo lahko samo hrano in pijačo za s seboj.

Mehika je bila sicer ena prvih držav v Latinski Ameriki, kjer so 24. decembra lani začeli cepiti proti covidu-19. Foto: EPA
Mehika je bila sicer ena prvih držav v Latinski Ameriki, kjer so 24. decembra lani začeli cepiti proti covidu-19. Foto: EPA

Opazen porast okužb v Mehiki

V Mehiki, ki je po številu smrtnih žrtev covida-19 za ZDA in Brazilijo tretja najbolj prizadeta država, je do četrtka umrlo več kot 200.000 ljudi s covidom-19. Skupno je umrlo 200.211 ljudi s to boleznijo.

V zadnjih 24 urah je v Mehiki umrlo še 584 covidnih bolnikov, so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Žalosten mejnik je država dosegla kljub padanju števila okužb in smrti v zadnjih tednih, potem ko so v januarju zaznali porast, zaradi katerega so bile številne bolnišnice na robu zmogljivosti.

Oblasti že opozarjajo na nevarnost novega vala okužb v času, ko se milijoni Mehičanov pripravljajo na velikonočne praznike v začetku aprila. Ta možnost skrbi tudi mehiškega epidemiologa Alejandra Maciasa, ki pa meni, da je del prebivalstva vendarle dosegel določeno stopnjo imunosti. V Mehiki so po njegovem mnenju namreč imeli zelo intenziven drugi val epidemije, zato upa, da bo zdaj "na voljo manj ljudi za okužbo".

Država je bila sicer ena prvih v Latinski Ameriki, kjer so 24. decembra lani začeli cepiti proti covidu-19, vendar pa so v 126-milijonski Mehiki doslej porabili le 6,1 milijona odmerkov cepiva od okoli desetih milijonov, kolikor so jih prejeli. Macias meni, da bi morali mesečno izvesti deset milijonov cepljenj.

V ZDA je doslej umrlo več kot 546.000 ljudi s covidom-19. Foto: EPA
V ZDA je doslej umrlo več kot 546.000 ljudi s covidom-19. Foto: EPA

ZDA dosegle nov črni rekord

V ZDA so v četrtek presegli 30 milijonov okužb z novim koronavirusom, doslej pa je umrlo več kot 546.000 ljudi s covidom-19. Univerza Johnsa Hopkinsa poroča, da so okužbe in smrti v četrtek spet narasle, in sicer na več kot 86.000 oziroma več kot 1450.

V ZDA je sedemdnevno povprečje okužb do srede naraslo s 56.315 v tednu pred tem na 57.531, povprečje smrti ljudi s covidom-19 pa je padlo s 1424 na 977.

Kalifornija bo 50-letnike začela cepiti aprila, 15. aprila pa namerava cepiti že vse, ki so starejši od 16 let. Foto: EPA
Kalifornija bo 50-letnike začela cepiti aprila, 15. aprila pa namerava cepiti že vse, ki so starejši od 16 let. Foto: EPA

Doslej so najmanj enkrat cepili 87,3 milijona ljudi oziroma 26,3 odstotka prebivalstva, v celoti cepljenih pa je 47,4 milijona ljudi oziroma 14 odstotkov populacije.

Predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek svoj cilj 100 milijonov cepljenj v prvih 100 dneh vladanja povečal na 200 milijonov cepljenj. V državi New York so doslej najmanj enkrat cepili 27,5 odstotka od okrog 20 milijonov prebivalcev, popolnoma cepljenih pa je 14,6 odstotka. V 24 urah s srede na četrtek so cepili več kot 200.000 ljudi.

V New Yorku že cepijo vse starejše od 50 let, Kalifornija bo 50-letnike začela cepiti aprila, 15. aprila pa namerava cepiti že vse, ki so starejši od 16 let. Florida bo starejše od 18 let začela cepiti 5. aprila.

Republikanski guverner Arizone Doug Ducey je v četrtek popolnoma odpravil vse vladne ukrepe glede nošenja mask v mestih, občinah, krajevnih skupnostih in okrožjih.

Zahteve po nošenju mask je dovolil le zasebnim podjetjem. Obenem je odpravil vse omejitve glede zbiranja in odpiranja lokalov.

Mesto New York pa se pripravlja na ponovno odprtje gledališč, ki so zaprta od lanskega marca. To bodo storili z dostopom do testiranj in cepljenj za vse igralce in zaposlene po gledališčih. "Čas je, da spet dvignemo zaveso na Broadwayu," je dejal župan Bill de Blasio.

Število smrtnih žrtev covida-19 v Braziliji se je od začetka januarja potrojilo. Foto: EPA
Število smrtnih žrtev covida-19 v Braziliji se je od začetka januarja potrojilo. Foto: EPA

V Braziliji prvič več kot 100.000 novih okužb v enem dnevu

V Braziliji so v četrtek prvič od izbruha pandemije potrdili več kot 100.000 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. S tem je država dosegla še en tragični mejnik, potem ko je tu skupno umrlo več kot 300.000 ljudi s covidom-19, v torek pa so prvič našteli več kot 3000 smrti covidnih bolnikov v 24 urah.

Sorodna novica EMA bo še preučevala krvne strdke pri cepljenih z AstraZeneco; Pfizer testira mlajše od 12 let

Doslej so v državi, ki je za ZDA najbolj prizadeta v pandemiji, potrdili več kot 12,3 milijona okužb z novim koronavirusom. Okužbe in smrti covidnih bolnikov naraščajo predvsem zaradi širjenja tamkajšnje različice novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiva. Poleg tega je težava počasno cepljenje prebivalstva proti covidu-19, pa tudi opuščanje pravil varne razdalje.

Število smrtnih žrtev covida-19 se je od začetka januarja potrojilo. V zadnjem tednu je dnevno v povprečju umrlo 2273 bolnikov. Trenutno dnevno ugotovijo več kot dvakrat več novih okužb kot v januarju. V preteklih sedmih dneh so jih dnevno v povprečju potrdili 77.050.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, ki je dolgo zanikal nevarnost covida-19, je pod vse večjimi pritiski zaradi slabih razmer v sredo napovedal oblikovanje kriznega odbora za spopadanje z epidemijo. V četrtek pa je znova kritiziral ukrepe ustavitve javnega življenja kot slabe za to največje latinskoameriško gospodarstvo.