Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ad hoc skupina, v kateri bodo zdravstveni strokovnjaki in dva predstavnika javnosti, bo med drugim preučila vidike mogočih osnovnih dejavnikov tveganja in bo "prispevala k oceni", ugotovitve pa bodo vključene v posodobljeno poročilo o cepivu AstraZenece, ki ga bo odbor EME za varnost objavil med 6. in 9. aprilom.

V skupini bodo sodelovali zunanji strokovnjaki za hematologijo (trombozo in hemostazo), kardiovaskularno medicino, nalezljive bolezni, virologijo, nevrologijo, imunologijo in epidemiologijo ter odboru predstavili svoje poglede na vidike, kot so mogoči osnovni dejavniki tveganja in vsi dodatni podatki, potrebni za boljše razumevanje "opaženih dogodkov in potencialnega tveganja", je sporočila EMA.

EU je od decembra izvozil okoli 77 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 v 33 držav po svetu, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na vrhu EU-ja. Osvežene številke kažejo, da je Evropa največja izvoznica cepiv, navajajo v Bruslju v odziv na zlasti britanske očitke o cepilnem nacionalizmu.

Von der Leynova je izpostavila tudi podatke o tem, koliko odmerkov je do zdaj dobil EU - približno 88 milijonov odmerkov. Od tega so jih uporabili 62 milijonov. Z dvema odmerkoma so cepili 18,2 milijona ljudi, kar je 4,1 odstotka prebivalcev EU-ja.

Odbor EME za varnost je prejšnji teden končal predhodni pregled primerov krvnih strdkov, vključno z zelo redkimi in nenavadnimi primeri krvnih strdkov, kot je majhno število trombocitov, pri ljudeh, cepljenih s cepivom AstraZenece.

Regulator s sedežem v Amsterdamu je prejšnji teden na podlagi te ocene sporočil, da je cepivo "varno in učinkovito" ter ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za krvne strdke, koristi cepiva pa da so večje od tveganja neželenih učinkov. Vendar pa povezave med cepivom in redkimi ter neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi ni mogoče popolnoma izključiti, je sporočila EMA, ki nadaljuje preiskave.

Številne evropske države, ki so pred tem začasno prekinile cepljenje s tem cepivom, med njimi tudi Slovenija, so priporočilom EME sledile in cepljenje s cepivom AstraZenece nadaljujejo. Danes se je za to odločila tudi Švedska, a bodo cepljenje s cepivom AstraZenece omejili na starejše od 65 let.

Danska podaljšala ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece

Na drugi strani pa so na Danskem še za tri tedne podaljšali začasno ustavitev cepljenja proti covidu-19 s tem cepivom. Danska je bila 11. marca prva država, ki je po poročilih o več primerih nastanka krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece prekinila cepljenje s tem cepivom.

Po besedah vodje danske agencije za javno zdravje Sorena Brostroma morajo na Danskem ustavitev cepljenja zdaj podaljšati še za tri tedne, do 18. aprila, saj so po pogovorih z domačimi strokovnjaki ugotovili, da pomisleki glede krvnih strdkov ostajajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je še pojasnil, jih najbolj skrbi kombinacija krvnih strdkov, krvavitev in nizkega krvnega tlaka, ki je bila resda redka, a v nekaterih primerih usodna.

Evropska komisija je objavila nova poročila o ukrepih spletnih velikanov proti širjenju dezinformacij o cepivih. Twitter je vključil objave o uradnih informacijah o cepivih in zagnal ključnik v 24 jezikih, ki spodbuja cepljenje. TikTok je dodal opozorilne napise na videoposnetkih, da gre za nepreverjeno vsebino. Googlov iskalnik v okviru ukrepov kaže zanesljive informacije o cepljenju in statistiko pri sorodnih iskanjih, Microsoftov iskalnik Bing pa prikazuje napredek držav na področju cepljenja. YouTube je odstranil 30.000 videoposnetkov, ki so širili dezinformacije. Omenjena podjetja so med podpisniki kodeksa o ukrepanju proti dezinformacijam. Evropska komisija je stalno v stiku s platformami.

Pfizer testira cepiva na mlajših od 12 let, upa na množično cepljenje do 2022

Pfizer in nemški partner BioNTech sta začela testirati svoje cepivo proti covidu-19 pri otrocih, mlajših od 12 let. Prvi prostovoljci v zgodnji fazi preizkusa so dobili prve injekcije v sredo, je dejala predstavnica Pfizerja Sharon Castillo. V pediatrični preizkus so vključeni tudi otroci, mlajši od šest mesecev. Podobne preizkuse je prejšnji teden začelo tudi podjetje Moderna.

Najmlajši udeleženci pediatričnih testiranj so stari manj kot šest mesecev. Foto: Reuters
Najmlajši udeleženci pediatričnih testiranj so stari manj kot šest mesecev. Foto: Reuters

Predstavniki Pfizerja so izrazili upanje, da bi lahko cepljenje za mlajše od 12 let začeli do začetka leta 2022.

Pfizer in BioNTech nameravata v prvi in drugi fazi testiranja s 144 udeleženci preizkusiti varnost cepiva z dvema injekcijama v treh različnih odmerkih – 10, 20 in 30 mikrogramov. V tretji fazi načrtujejo razširitev na 4500 udeležencev, v njej bodo preizkusili varnost, prenašanje in imunski odziv, ki ga ustvarja cepivo, verjetno z merjenjem ravni protiteles pri mladih preiskovancih, navaja Reuters.

Sharon Castillo je izrazila upanje, da bodo imeli podatke o preizkusih v drugi polovica 2021. Pfizer, ki je v Evropski uniji odobren za starejše od 16 let, je medtem opravil preizkuse cepiva za mladostnike med 12. in 15. letom starosti. Podjetje pričakuje, da bo imelo podatke iz tega preskušanja v prihodnjih tednih.

Univerza v Oxford testira vnos cepiva skozi nos

Britanska univerza v Oxfordu je sporočila, da začenja študijo, pri kateri preučujejo odzive imunskega sistema po vnosu cepiva proti covidu-19 skozi nos. V prvih preizkusih sodeluje 30 zdravih prostovoljcev, starih od 18 do 40 let. Uporabili bodo cepivo, ki sta ga skupaj razvili Univerza Oxford in AstraZeneca.