V Avstriji število okužb narašča kljub množičnemu testiranju. Foto: EPA
V Avstriji število okužb narašča kljub množičnemu testiranju. Foto: EPA

Avstrijska vlada želi zmanjšati pritisk bolnikov na oddelke za intenzivno nego. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je na novinarski konferenci pojasnil, da so se zaradi večjega širjenja britanske različice novega koronavirusa na vzhodu države odločili, da od 1. do 6. aprila uvedejo omejitve na Dunaju ter v zveznih deželah Spodnja Avstrija in Gradiščansko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od doma bodo lahko prebivalci odšli samo za delo, po nakupih v živilske trgovine in na rekreacijo. Muzeji in nenujne trgovine bodo zaprti. Nošenje ustreznih zaščitnih mask, ki je že obvezno po vsej državi na sredstvih javnega prevoza, v trgovinah in uradnih poslopjih, bodo razširili na zaprte prostore.

Delovni migranti bodo morali predložiti izvid dvakrat na teden

Povečali bodo testiranje na delovnih mestih in zaostrili pogoje za vstop na vzhodu države. Delovni migranti bodo morali predložiti negativni izvid testa na okužbo dvakrat na teden, potem ko so ga morali do zdaj enkrat. Okrepili bodo tudi nadzor na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Popolno zaprtje javnega življenja v delih Avstrije

Anschober je dejal, da odločitve glede velikonočnih maš še niso sprejeli. V tednu po veliki noči se bodo učenci šolali na daljavo, nato pa se bodo lahko vrnili v učilnice ob negativnem PCR-testu. Od 7. aprila bo potreben negativen izvid testa tudi za nakupe v nenujnih trgovinah.

Vlada je sprva razmišljala o odpiranju teras gostinskih lokalov v marcu, a so jih do zdaj odprli le v zahodni zvezni deželi Predarlsko, kjer je bilo to mogoče zaradi nizkega števila okužb. Anschober je v sredo priznal, da bo odločitev številne razočarala, da pa žal razmere ne dopuščajo odpiranja teras.

Avstrijska vlada se je za nove ukrepe odločila, potem ko se bolnišnice na Dunaju spopadajo s številnimi novimi covidnimi bolniki. Upala je, da bo množično testiranje, še posebej v šolah, prispevalo k nadzoru nad širjenjem okužb, vendar pa te naraščajo. V zadnjih dveh tednih jih dnevno potrjujejo več kot 3000. V sredo so več kot polovico novih okužb potrdili na vzhodu države, kjer so za veliko noč uvedli omenjene ukrepe.

Angela Merkel poziva k okrepitvi boja proti pandemiji

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala vse ravni oblasti k izboljšanju v boju proti pandemiji, predvsem na področju hitrosti cepljenja. "Če bomo počivali na tem, kar imamo, ne bo dovolj," je poudarila v nagovoru poslancem.

Nemška kanclerka zahteva okrepitev boja proti pandemiji. Foto: Reuters
Nemška kanclerka zahteva okrepitev boja proti pandemiji. Foto: Reuters

Prepričana je, da cepljenje predstavlja luč na koncu predora, čeprav bo potrebnih še nekaj mesecev. "Premagali bomo ta virus. In zato sem prepričana, da nam bo uspelo," je poudarila.
Posvarila je, da zdaj med smrtnimi žrtvami verjetno ne bodo več 90-letniki, ampak mlajši, stari od 50 do 70 let, "ljudje s pričakovano daljšo življenjsko dobo".

Stopila je tudi v obrambo Evropski uniji, saj se je po njenem mnenju izkazalo, da so v času pandemije del večje skupnosti. "Prav je bilo, da smo stavili na skupno nabavo in odobravanje cepiv prek Evropske unije," je povedala.

V Nemčiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 22.657 novih okužb, umrlo je še 228 ljudi. Število okužb že nekaj časa narašča. Sprva so nameravali uvesti popolno zaprtje države med velikonočnimi prazniki, a je kanclerka v sredo odločitev preklicala, saj da načrt ni bil izvedljiv s pravnega in logističnega stališča.

Nemci hitijo na Majorko, a lahko na letalo vstopijo le z negativnim izvidom testa

Vsi potniki, ki bodo prileteli v Nemčijo od polnoči v nedeljo, bodo morali opraviti test na novi koronavirus že pred vkrcanjem na letalo, so sporočili z ministrstva za zdravje. Z napovedjo ukrepa je ministrstvo želelo potnikom omogočiti dovolj časa za pripravo. Z uvajanjem novega ukrepa želijo zmanjšati verjetnost, da bi bila na letalu okužena oseba, ki bi lahko širila novi koronavirus. Ukrep bo predvidoma trajal do 12. maja.

Ukrep so sicer napovedali ravno v času, ko so enega najbolj priljubljenih počitniških ciljev Nemcev, otok Majorka, umaknili s seznama tveganih območij. Več tisoč Nemcev je nato že rezerviralo velikonočni dopust na španskem otoku.

Nemci po umiku Majorke s seznama tveganih območij hitijo na Kanarske otoke, vendar bodo lahko od nedelje na letalo vstopili le z negativnim izvidom testa. Foto: EPA
Nemci po umiku Majorke s seznama tveganih območij hitijo na Kanarske otoke, vendar bodo lahko od nedelje na letalo vstopili le z negativnim izvidom testa. Foto: EPA

Na Madžarskem nov dnevni rekord smrti bolnikov s covidom

Na Madžarskem so znova potrdili največ umrlih bolnikov s covidom-19. V zadnjem dnevu je umrlo 272 ljudi, skupno pa 19.224, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V zadnjem dnevu so potrdili še 9637 novih okužb.

Vodja kabineta premierja Gergely Gulyas je na novinarski konferenci poudaril, da bodo ukrepe začeli sproščati šele, ko bodo cepili najmanj 2,5 milijona ljudi. Do zdaj je najmanj en odmerek cepiva prejelo 1,7 milijona ljudi.

V okviru teh načrtov je Gulyas omenil, da bi lahko 12. ali 19. aprila sledilo odprtje šol in vrtcev. Glede nadaljnjih korakov bo madžarski premier Viktor Orban obvestil državljane v petek v svoji redni radijski oddaji.

V bolnišnicah je na zdravljenju 11.760 covidnih bolnikov, od tega jih je 1467 priključenih na medicinske ventilatorje. Gulyas je še izrazil prepričanje, da bo lahko zdravstveni sistem zdržal pritisk, na voljo je namreč še 1678 postelj z ventilatorji.

Madžarska je v svetovnem vrhu po številu mrtvih na število prebivalcev, slabše je le še na Češkem, piše APA. Glede na podatke portala Valaszonline v državi izvajajo razmeroma malo testiranj. Prejšnji teden so kljub porastu števila okužb zmanjšali število testiranj za okoli deset odstotkov.

Poljska v "najhujšem trenutku pandemije"

Na letališču v mestu Katovice so vzpostavili začasno covidno bolnišnico. Foto: EPA
Na letališču v mestu Katovice so vzpostavili začasno covidno bolnišnico. Foto: EPA

Poljska je v "najhujšem trenutku pandemije", je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. "Naš zdravstveni sistem se približuje mejam zmogljivosti. Smo korak stran od tega, da bolnikov ne bomo mogli več ustrezno obravnavati," je dejal. "Narediti moramo vse, da se temu izognemo," je pozval.

Danes poročajo o rekordnih 34.151 novih primerih okužbe s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Umrlo je 520 covidnih bolnikov, skupaj do zdaj okoli 50.860.

Zaradi slabšanja epidemičnih razmer se je vlada odločila za zaostritev ukrepov. Od sobote do najmanj 9. aprila bodo zaprte tudi trgovine s pohištvom in gradbenim materialom ter frizerski in lepotni saloni. V cerkvah bo lahko po en vernik na 20 kvadratnih metrov.

Poleg šol, v katerih šolanje že poteka na daljavo, bodo zaprli še vrtce. Otroke bodo lahko v vrtec pripeljali zdravstveni delavci, vojaki, policisti in gasilci.

Po novem bodo morali tisti, ki bodo želeli v državo vstopiti čez južno mejo s Češko in Slovaško, opraviti testiranje na novi koronavirusa ali pa bodo napoteni v karanteno.

Poljska je delno zaprtje javnega življenja uvedla ta mesec. Zaprli so šole, gledališča in muzeje po vsej državi. Kavarne in restavracije so zaprte že od novembra. Strežejo lahko samo hrano in pijačo za s seboj.

Morawiecki je napovedal, da bi lahko vlada uvedla tudi izredne razmere, če se razmere v prihodnjih nekaj tednih ne bodo izboljšale. Ljudi je pozval, naj velikonočne praznike preživijo doma v najožjem družinskem krogu.

Porast okužb tudi v Franciji

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 45.000 okužb. Zdravstveni minister Olivier Veran je prepovedal zbiranja več kot šestih ljudi, še trije departmaji, med njimi območje Lyona, pa so se pridružili 16 območjem s strožjimi ukrepi.

Po vsej Franciji sicer velja policijska ura, restavracije, bari in muzeji so zaprti. Prejšnji mesec je vlada zaprla tudi vse nenujne trgovine na širšem območju Pariza.

Strokovnjaki so kljub ukrepom zaskrbljeni, da Francija ne počne dovolj za zajezitev. "Razumem, da je strategija ukrepati postopno, vendar tako ne bomo upočasnili epidemije. Zadnji teden je izjemno skrb vzbujajoč, krivulja je eksponentna, epidemija se hitro pospešuje," je po poročanju Guardiana opozoril infektolog Solen Kerneis.

Češko ustavno sodišče kritično do vlade, a ukrepati ne more

Češko ustavno sodišče je kritiziralo potezo vlade, ki je februarja podaljšala izredne razmere, čeprav je parlament podaljšanje zavrnil.

Premier Andrej Babiš je drugo razglasitev izrednih razmer utemeljil s tem, da so za to prosili predsedniki administrativnih regij. Sodišče je zdaj opozorilo, da tak postopek ni mogoč, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Odločitev sodišča sicer nima pravnih posledic za vlado, saj je bila odločitev politične narave in je ustavno sodišče ne more presojati. Pritožbo 35 poslancev so zato zavrnili, saj sodišče nima pristojnosti, da bi odločalo o tem.

Češka je ena bolj prizadetih držav v pandemiji covida-19. Incidenca števila okužb na 100.000 prebivalcev je okoli 550. Od začetka epidemije je v povezavi s covidom-19 umrlo 25.450 ljudi.