Cepivo na sarajevskem letališču. Foto: EPA
Cepivo na sarajevskem letališču. Foto: EPA

Ob cepivu Pfizerja in BioNTech, ki je na sarajevsko letališče prispelo dopoldne, še nocoj pričakujejo tudi 26.400 odmerkov cepiva AstraZenece. Obe entiteti – Federacija BiH-a in Republika Srbska – sta zaradi zapletov pri nakupih na državni ravni cepiva začeli naročati sami, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Pošiljka cepiv Pfizerja in BioNTecha v sklopu pobude Covax je sploh prva z odmerki cepiva v Federaciji Bosne in Hercegovine, ki niso donacija. V Republiki Srbski medtem že cepijo z ruskim Sputnikom V.

Republika Srbska je za 7,5 milijona evrov kupila 200.000 odmerkov Sputnika V, 42.000 jih je že prispelo. V Federaciji BiH-a je nakup pol milijona odmerkov Sputnika v sredo sicer propadel. Do zdaj so lahko v Federaciji BiH-a cepili le s pomočjo donacij. Na tožilstvo je zato prispela tudi prijava proti vodilnim politikom.

Celotna država je globoko v tretjem valu epidemije. Kritično je predvsem v sarajevskem kantonu, kjer so včeraj potrdili novih 746 okužb, umrlo je 21 ljudi. V tem kantonu je na 100.000 prebivalcev zdaj okuženih že 1135. Bolnišnice so polne, tudi hodniki, vse več je mladih s težkimi kiničnimi slikami.

Zaradi rekordnega števila smrtnih žrtev bolnikov s covidom so mrtvašnice polne. Foto: Reuters
Zaradi rekordnega števila smrtnih žrtev bolnikov s covidom so mrtvašnice polne. Foto: Reuters

Premier sarajevskega kantona: Sarajevo največje žarišče virusa v Evropi

Javno življenje je ustavljeno za dva tedna. Premier kantona Edin Forto je opozoril, da je Sarajevo trenutno največje žarišče virusa v Evropi in da nočejo postati novi Bergamo. Slike, ki prihajajo iz Sarajeva, pa zares spominjajo na lanske podobe italijanskega mesta. Zmanjkalo je tudi prostora v mrtvašnicah, polnijo se pokopališča.

Kot pravijo epidemiologi, ne gre za presenečenje, ampak posledico preblagih ukrepov, njihovega nespoštovanja, odprtih mej, plačujejo pa tudi davek na zimsko sezono in polna smučišča, ki so jih obiskali tudi številni tujci.

Epidemične razmere na Zahodnem Balkanu