Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Podjetje Elektrocenter Petek iz Ivanič-Grada blizu Zagreba naj bi direktorju Janafa Draganu Kovačeviću plačalo 250.000 evrov podkupnine v zameno za posel posodobitve hladilnih sistemov skladišč nafte na Omišlju na Krku.

Kot pravi njegov odvetnik Ivo Farčić, so zdaj že nekdanjega direktorja javnega hrvaškega podjetja za distribucijo nafte aretirali in mu odredili enomesečni pripor.

Zanimivo je, da je za zdaj še neznana oseba Kovačevića opozorila, da mu grozi prijetje, ta pa se je potem skušal rešiti dokaznih materialov, tako da je na primer v reko Savo vrgel dva prenosna telefona, kar milijon evrov pa so preiskovalci našli v avtomobilu, ki ga je parkiral v prijateljevi garaži.

Brez imunitete ostala dva hrvaška župana

Nekdanji direktor Jadranskega naftovoda ni prvoosumljeni v tej korupcijski aferi, temveč je to lastnik podjetja Elektrocenter Petek, Krešo Petek, ki naj bi s podkupninami dobil donosne posle tudi z mestno upravo v Veliki Gorici in Novi Gradiški, zaradi česar sta brez poslanske imunitete ostala župana obeh mest, eden prihaja iz vladajoče stranke HDZ, drugi iz opozicijskega SDP-ja.

Trenja med predsednikom in premierjem vlade

V afero se je vpletel celo hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je vladi premierja Andreja Plenkovića javno očital, zakaj je letos februarja predsedniku uprave Janafa podaljšala mandat, ko pa je tožilstvo takrat že imelo dokaze o dajanju podkupnine.

Milanović meni, da bi Plenković o tem moral biti obveščen, predsednik hrvaške vlade pa mu je javno odgovoril, da kriminalistične preiskave niso v opisu dela vlade in da torej ni mogel vedeti, da se zoper Kovačevića vodi kriminalistična preiskava.