Velika večina je podprla liberalizacijo ločitev. Proti so bile katoliške skupine. Foto: EPA
Velika večina je podprla liberalizacijo ločitev. Proti so bile katoliške skupine. Foto: EPA

Ta člen bo zdaj iz ustave odstranjen, kar bo parlamentu omogočilo, da določi novo dobo ločenega življenja, potrebno za ločitev, poroča BBC. Ločitev je bila na Irskem uzakonjena šele leta 1995 po referendumu, na katerem je predlog podprla tesna večina, 50,3 odstotka.

V petek pa je glede na preštete glasove v 29 od 31 volilnih okrajev spremembo podprlo 82,1 odstotka ljudi, je poročala irska javna televizija RTE. Vsaka sprememba ustave sicer zahteva večinsko podporo volivcev in volivk na referendumu.

Pred glasovanjem je vlada sporočila, da verjame, da je dveletno obdobje ločenega življenja pred ločitvijo dovolj.

Na petkovem referendumu so volivci podprli tudi spremembo, po kateri bi bile ločitve, izvedene v tujini, priznane tudi na Irskem. Volilna udeležba je bila 51-odstotna.

Liberalizacijo zakonodaje na tem področju so podprle vse glavne irske politične stranke. Nasprotovale pa so katoliške interesne skupine, kot je Inštitut Iona. Direktor inštituta David Quinn je dejal, da sicer nima posebnega razloga za nasprotovanje skrajšanju potrebne dobe s štirih na dve leti, a da ne želi, da se členi glede ločitve popolnoma odstranijo iz ustave.

Po podatkih Eurostata je stopnja ločitev na Irskem 0,6 odstotka na 1.000 ljudi na leto. V Združenem kraljestvu je medtem ta odstotek 1,9, v ZDA pa 3,2.

Na Irskem so imeli pred kratkim referendume o več družbenih vprašanjih. Ljudje so tako glasovali za umik prepovedi splava in za legalizacijo istospolnih porok.