Glavni tožilec Agrigenta Luigi Patronaggio je po torkovem ogledu stanja na ladji Open Arms dejal, da so razmere eksplozivne in da mora obnoviti mir in zagotoviti, da ne bo nihče poškodovan. Foto: Reuters

Ladja s prebežniki je na dovoljenje za vplutje okoli 700 metrov od Lampeduse čakala od 15. avgusta. Glavni tožilec Agrigenta Luigi Patronaggio je odločitev o izkrcanju prebežnikov sprejel po torkovem obisku ladje med opozorili, da razmere na ladji uhajajo iz rok, saj je isti dan več kot 15 prebežnikov skočilo z ladje in začelo plavati do Lampeduse.

Patronaggio je odredil tudi preventivni sodni zaseg ladje v okviru preiskave zaradi suma ugrabitve in zavračanja spoštovanja ukazov, ki jo je tožilstvo sprožilo po pritožbi organizacije Open Arms proti neimenovanim osebam.

Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini, ki že leto dni ne dovoli humanitarnim ladjam z rešenimi prebežniki vplutja v italijanska pristanišča, je malo pred tem napovedal tovrstno odločitev tožilstva. Ob tem je dejal, da pričakuje obtožbo zaradi zlorabe položaja, saj reševalni ladji ni zagotovil ustreznih zdravstvenih in varnostnih pogojev. Sporočil je tudi, da ga ni mogoče prestrašiti s pritožbami in sojenji.

Ladjo so ob prihodu v pristanišče pozdravili aktivisti, pa tudi manjša skupina protestnikov pod vodstvom senatorke skrajno desne Lige Angele Maraventano, poročajo italijanski mediji. Foto: Reuters

Nekaj ur pred odločitvijo tožilstva je sicer Španija v torek popoldne proti ladji Open Arms že napotila svojo vojaško ladjo, s katero naj bi migrante prepeljali v Španijo. Do Lampeduse naj bi ladja potrebovala tri dni.

Na ladji Open Arms je bilo sprva 147 večinoma afriških prebežnikov, ki so jih rešili v morju blizu Libije. Mladoletnike in tiste z zdravstvenimi težavami so izkrcali že prej, tako je na krovu ladje ostalo še 80 prebežnikov.

Čaka nevladno organizacijo kazen?

V Španiji pa bi lahko nevladno organizacijo Proactiva Open Arms čakala kazen. Namestnica premierja Carmen Calvo je namreč nakazala, da ladja ne bi smela pluti pred obalo Libije in reševati ljudi, ki se v čolnih skušajo prebiti v Italijo. "Open Arms nima dovoljenja za reševanje. Smo pravna država. Vsakdo ve, kaj lahko naredi in česa ne," je dejala Calvova, ki pa sicer ni hotela povsem jasno odgovoriti, ali bo nevladno organizacijo tudi doletela kazen.

Ladja Open Arms je morala pozimi tri mesece čakati v pristanišču v Barceloni, aprila pa so ji španske oblasti dovolile prevoz humanitarne pomoči v Grčijo. A ob tem so ji prepovedali, da bi plula pred obalo Libije in reševala prebežnike, a je to vseeno storila.