Ladja je trenutno pred Lampeduso. Foto: Reuters
Ladja je trenutno pred Lampeduso. Foto: Reuters

Ladja s 147 rešenimi prebežniki je trenutno blizu italijanskega otoka Lampedusa, a ne sme pristati.

Conte je v pismu, ki so ga objavili na Facebooku, tudi kritičen do Salvinija, češ da se glede vprašanja migracij osredotoča le na zaprtje pristanišč, da bi s tem nabiral politične točke v javnosti.

"Če resnično hočemo ščititi svoje nacionalne interese, se ne moremo omejiti na zastopanje neomajnih stališč," je zapisal.

Prebežniki na ladji Open Arms. Foto: Reuters
Prebežniki na ladji Open Arms. Foto: Reuters

Ladja je trenutno pred Lampeduso, potem ko je upravno sodišče v Rimu v sredo odločilo, da lahko vpluje v italijanske teritorialne vode. Še vedno pa ne sme vpluti v pristanišče.

Dva tedna čakanja na zeleno luč

Italijansko notranje ministrstvo je že napovedalo, da se bo na odločitev sodišča pritožilo. Salvini, ki odločno nasprotuje priseljevanju, je v sredo dejal, da se bo boril proti temu, da ladja Open Arms pristane v Italiji, saj "noče biti pajdaš tihotapcev".

Open Arms že skoraj dva tedna čaka na dovoljenje za vplutje v katero izmed pristanišč v Sredozemskem morju. Brez dovoljenja za vplutje v teritorialne vode pa je še vedno ladja Ocean Viking nevladnih organizacij SOS Meditarranee in Zdravniki brez meja (MSF), na krovu katere je 356 rešenih prebežnikov.

Italija vztraja pri politiki zaprtih pristanišč in ne dovoli vplutja reševalnih ladij nevladnih organizacij, razen kadar druge države članice obljubijo, da bodo sprejele rešene prebežnike. Vstopa ladjam ne dovoli niti Malta.