Notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini je bil po sprejetju proračunskega osnutka vidno zadovoljen:
Notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini je bil po sprejetju proračunskega osnutka vidno zadovoljen: "Izpolnjujemo svoje obljube. Ampak smo na začetku poti, ki jo bomo nadaljevali v naslednjih petih letih mandata." Foto: Reuters
Premier Giuseppe Cointe je dejal, da je vlada držala besedo, ki jo je dala pred volitvami. Foto: Reuters
Italijanska vlada sprejela predlog proračuna

V ponedeljek se je iztekel rok, do katerega so morale države sprejeti osnutke proračunov za prihodnje leto, da bo lahko Evropska komisija preverila, ali so v skladu s skupnimi finančnimi pravili oziroma ali morda na vsebujejo "še posebej resnih kršitev" določil za finančno stabilnost. Sicer pa ima komisija do 29. oktobra čas, da sporoči članicam, ali je njihov proračunski osnutek v skladu s skupnimi pravili ali pa bo treba še kaj popraviti. V tem primeru bo imela država na voljo tri tedne za odpravo pomanjkljivosti.

Zaskrbljenost vzbuja visoka zadolženost
Kot je v ponedeljek zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, "bo proračunski osnutek služil državi in državljanom": "Naše finance smo uredili, hkrati pa držali besedo, ki smo jo dali pred volitvami." Sicer gre po mnenju finančnih strokovnjakov in evropske politike za potraten proračun, ki načrtovani primanjkljaj viša na 2,4 odstotka, hkrati pa ne zagotavlja ustreznih spodbud za pospešitev rasti italijanskega gospodarstva, poroča dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec. Zaskrbljenost vzbuja visoka zadolženost Italije, saj je dolg države 130 odstotkov BDP-ja, kar je druga največja zadolženost v Evropski uniji, takoj za Grčijo.

Osnutek proračuna tako predvideva uvedbo minimalnega dohodka, ki bi za brezposelne znašal 780 evrov. S februarjem bodo popravili pokojninsko reformo iz leta 2012 in znižali starostne zahteve za upokojitev, ki bodo po novem pri 62. letih pri dopolnjenih 38. letih delovne dobe. Zvišali naj bi tudi pokojnine. Sprejeli so tudi davčni paket, ki naj bi zmanjšal obremenjenost samozaposlenih in majhnih podjetij. Okoli sto milijonov evrov bo namenjenih spodbujanju družinske politike. Ni pa predvidenih nobenih dodatnih davčnih obremenitev, razen za banke in zavarovalnice.

Tria: Gibljemo se znotraj evropskih okvirov
Minister za gospodarstvo Giovanni Tria je zagotovil, da se italijanski osnutek proračuna giblje znotraj okvirov za finančno stabilnost in da ga bo Bruselj odobril. Dialog z Evropsko komisijo je bil vseskozi konstruktiven, je poudaril, čeprav je predvsem notranji minister Matteo Salvini v preteklih dneh in tednih večkrat grozil, da se ne bodo uklonili "pritiskom iz Bruslja". "Gibljemo se znotraj evropskih okvirov. Bruslju bomo pojasnili prednosti svojih ekspanzivnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti. Italija bo s tem našla pot iz desetletja stagnacije," je prepričan minister Tria.

Koalicijska vlada desničarske Lige in populističnega Gibanja petih zvezd kljub temu uživa rekordno javnomnenjsko podporo. Podpora vladi ostaja nad 60 odstotki. Koalicijski Ligi je z volilnih 18 odstotkov narasla na zdajšnjih 32.

Italijanska vlada sprejela predlog proračuna