Italija trdi, da se je prihod novih prebežnikov v Evropo v zadnjih 12 mesecih zmanjšal za 85 odstotkov. Foto: Reuters
Italija trdi, da se je prihod novih prebežnikov v Evropo v zadnjih 12 mesecih zmanjšal za 85 odstotkov. Foto: Reuters

Italija letno prispeva več kot sto milijonov evrov in z zavezniki bomo razmislili o koristnosti nadaljevanja teh vlaganj v razsipavanje, poneverbe in krajo znotraj organizacije, ki želi pridigati Italijanom, medtem ko nekatere države izvajajo mučenje in smrtno kazen, je dejal italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Italijansko zunanje ministrstvo v izjavi za javnosti sicer ni potrdilo groženj notranjega ministra Salvinija, je pa poudarilo prizadevanja Italije pri reševanju prebežnikov z morja in pomoč afriškim državam.

V Evropo manj prebežnikov
V Rimu še poudarjajo, da so "ponosni" na svoj prispevek pri zmanjšanju števila smrti prebežnikov v Sredozemskem morju, ki se je po njihovih podatkih v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšalo za 52 odstotkov. Dodali so, da se je v zadnjih 12 mesecih zmanjšalo tudi število prihodov prebežnikov Evropo, in sicer za 80 odstotkov.

Komisarka ZN-a v Italijo pošilja poročevalce
Nova komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je bila v ponedeljek kritična do prizadevanj vlad za omejitev priseljevanja, saj da s tem ne rešujejo težav ob povečanem prihodu prebežnikov, temveč povzročajo nova sovraštva.

Med državami je izpostavila le ZDA, Madžarsko in Italijo. Ob tem je napovedala, da bo v Italijo poslala skupino poročevalcev in potem pregledala njihova poročila o strmem porastu rasizma in nasilnih dejanj, namenjenih prebežnikom in Romom.