Vodja Gibanja petih zvezd Luigi di Maio. Foto: Reuters
Vodja Gibanja petih zvezd Luigi di Maio. Foto: Reuters

Glede na anketo javnomnenjskega inštituta Ipsos, ki jo je objavil časopis Corriere della Sera, stranko Gibanje petih zvezd podpira rekordno nizkih 21 odstotkov vprašanih, vladno stranko Liga pa 36 odstotkov (na parlamentarnih volitvah pred letom dni je dosegla 17 odstotkov glasov).

V podobni javnomnenjski raziskavi decembra lani je Gibanje petih zvezd, ki ga vodi podpredsednik vlade Luigi di Maio, podprlo 27 odstotkov anketirancev. Na parlamentarnih volitvah marca lani pa je zbralo približno 32 odstotkov podpore volivcev. Na letošnjih deželnih volitvah na Sardiniji in v deželi Abruci je bilo Gibanje petih zvezd že razočarano, saj je pričakovalo več podpore, kot je je dejansko dobilo.

Volivci konservativne stranke Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija se očitno obračajo k Ligi, saj jo je v omenjeni anketi podprlo slabih devet odstotkov vprašanih (na lanskih volitvah so dobili 14 odstotkov glasov).

Levosredinska Demokratska stranka, ki je vladala Italiji med letoma 2013 in 2018, je pri dobrih 18 odstotkih podpore najmočnejša opozicijska stranka v državi.