Foto: EPA
Foto: EPA

Mattarella je v osmem krogu glasovanja prejel potrebnih 505 glasov za izvolitev na položaj predsednika. Elektorji so zmago Mattarelle pospremili z glasnim aplavzom.

80-letni aktualni predsednik je na volitvah užival podporo tako leve kot tudi desne politične opcije v Italiji, vendar je še do pred kratkim zatrjeval, da odhaja v pokoj.

Premier Draghi pozval Mattarello, naj si premisli

V soboto so ga v predsedniški palači obiskali voditelji vladne koalicije in ga prosili, naj si premisli. Med njimi je bil tudi premier Mario Draghi, ki je Mattarello pozval, naj v imenu "blaginje in stabilnosti" države ostane predsednik, so za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedali vladni viri.

Njegovo pripravljenost na kandidaturo je pozneje sporočila italijanska ministrica za regionalne zadeve Mariastella Gelmini. "Pripravljenost predsednika Sergia Mattarelle za drugi mandat, ki ga želi velika večina političnih strank, kaže na njegov občutek odgovornosti in navezanost na državo in njene institucije," je dejala.

Podpira ga tudi desnica

Silvio Berlusconi je napovedal, da bi tudi poslanci njegove Naprej Italija podprli dosedanjega predsednika. "Vemo, da od njega zahtevamo, da se žrtvuje, ampak vemo tudi, da je to v interesu države," je dejal Berlusconi in priznal, da je Mattarella edini, okoli katerega so se stranke poenotile.

Tako Berlusconi kot Draghi sta sicer sprva nameravala tudi sama kandidirati.

Mattarello je podprl tudi vodja desničarske Lige Matteo Salvini. "Italijani si ne zaslužijo dodatnih dni zmede. Potrdimo Mattarello in Draghija in se takoj vrnimo k reševanju težav," je pozval nekdanji notranji minister.

Vodja levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta prav tako podpira Mattarello in hkrati dopušča možnost, da 80-letni predsednik v Kvirinalu ne bi ostal celoten sedemletni mandat.

Osrednji italijanski časopis La Repubblica je medtem na svojo današnjo naslovnico zapisal "Parlament hoče Mattarello".

Mattarella ostaja predsednik italijanske republike

Mattarella si je želel v pokoj

Mattarella je sicer v preteklosti večkrat dejal, da se bo upokojil in da ga nov mandat ne zanima.

Italijanske predsedniške volitve, na katerih elektorji izbirajo novega predsednika, so bile več dni v zastoju. Tudi med 1009 elektorji – poslanci, senatorji in predstavniki dežel – je največ podpore užival Mattarella.

Po osmih krogih glasovanja so elektorji izglasovali novega predsednika. Foto: EPA
Po osmih krogih glasovanja so elektorji izglasovali novega predsednika. Foto: EPA

Dopoldne je v Rimu potekal že sedmi krog glasovanja o novem predsedniku, na katerem je Mattarella prejel skoraj 400 glasov. Za izvolitev je potrebna absolutna večina, torej 505 glasov. V petkovem šestem krogu glasovanja je prejel 366 glasov.

V preteklosti je bilo za izvolitev predsednika v Italiji potrebnih tudi že 23 krogov.

Dvakrat izvoljen le Napolitano

Edini predsednik v zgodovini Italije, ki je bil znova izvoljen, je bil Mattarellov predhodnik Giorgio Napolitano. Ta je za reševanje finančne krize na položaju ostal še dve leti svojega drugega mandata.

Predsednik ima v Italiji precejšnjo politično moč, saj lahko imenuje predsednike vlad in je pogosto pozvan k reševanju političnih kriz. V Italiji, tretjem največjem gospodarstvu evroobmočja, vlade v povprečju na oblasti preživijo samo leto dni.