Predsedniški kandidat Volomir Zelenski, ki je igralec in komedijant, velja za favorita nedeljskih volitev, za njim pa naj bi stal nihče drug kot oligarh Igor Kolomojski. Foto: Reuters
Predsedniški kandidat Volomir Zelenski, ki je igralec in komedijant, velja za favorita nedeljskih volitev, za njim pa naj bi stal nihče drug kot oligarh Igor Kolomojski. Foto: Reuters

"Ukrajina se pozitivno spreminja predvsem z vidika odprtosti za tuje izvajalce in vlagatelje in vedno višjo stopnjo zaupanja za izpolnitev dogovorjenega," je za MMC dejal direktor podjetja Esotech Marko Škoberne, ki posluje tudi z Ukrajino.

Na vprašanje, ali se pri poslovanju s to vzhodnoevropsko državo spopadajo tudi s korupcijo, ki je v Ukrajini zelo razširjena, pa je odgovoril, da podjetje Esotech na ukrajinskem trgu deluje "na področju ekoloških projektov, predvsem čiščenja voda in priprave pitne vode, projektov, ki jih v okviru generalnega projekta financira svetovna banka". "V Ukrajini sodelujemo izključno s partnerji, ki dosegajo evropske standarde poslovanja in naše etične norme."

A Ukrajina ima še veliko drugih težav. O nekaterih smo za več pojasnil prosili Natašo Prah, nekdanjo slovensko veleposlanico v Ukrajini, Gruziji, Moldaviji in Armeniji (2014–2018) in aktualno vodjo Diplomatskega protokola Ministrstva za zunanje zadeve.


Kaj bi rekli kot zunanja opazovalka, v kakšni politični godlji se je znašla Ukrajina in zakaj?
V zadnjih mesecih v Ukrajini poteka živahna predvolilna kampanja, ki je ne bi želela označiti za politično godljo, temveč za soočenje bogatega spektra različnih političnih akterjev z različnimi stališči do aktualnih vprašanj. Ima pa to dogajanje nedvomno drugačno dinamiko, kot jo spremljamo v domačih volilnih kampanjah in nasploh v domačem političnem življenju.

Sorodna novica Andrija Hevka: Edina možnost za Ukrajino je Porošenko. Vse drugo bi bila katastrofa.

Kako občutite spremembe v vsakdanjem življenju v zadnjih petih letih? Kje so vidne spremembe na bolje, kje na slabše?
Ukrajina se je v zadnjih petih letih začela leviti iz postsovjetske države v vse bolj odprto in modernih družbenih smernic željno družbo. Posebej je to opaziti v večjih mestih med mladim in izobraženim delom prebivalstva.

Zaradi slabega poznavanja imamo v Evropi ogromno napačnih stereotipov o Ukrajini, a po mojih izkušnjah je vsakdo, ki jo obišče, pozitivno presenečen nad bogastvom kulturnega in zgodovinskega izročila, privlačnostjo in široko ponudbo mest, kot so Kijev, Odesa, Lvov, predvsem pa nad toplino prebivalstva. Slovenci še posebej opazimo jezikovno bližino, naša nacionalna karakterja si nista tuja, blizu so nam tudi posamezne tradicije in običaji.

Julija Timošenko je v predvolilni kampanji poudarjala izredno slabo stanje v javnem zdravstvu. Katere so največje težave zdravstva v Ukrajini, kako dolge so recimo čakalne dobe?
Razpadanje javnega zdravstvenega sistema se je začelo z razpadom Sovjetske zveze in proces se kljub reformam ni zaustavil, se je pa stanje bistveno izboljšalo. Tudi Juliji Timošenko to ni uspelo, pa veste, da je bila predsednica vlade in je njena stranka sodelovala v vladnih koalicijah.

Zaradi pomanjkanja financiranja ostaja problematična finančna dostopnost zdravstva vsem kategorijam prebivalstva, javno zdravstvo se spopada s kroničnim pomanjkanjem denarja, kadrov, zastarelo opremo in infrastrukturo ter korupcijo. Hkrati obstaja kakovosten in razvit zasebni zdravstveni sektor, ki pa žal ni vsem dostopen.

Predsedniku Petru Porošenku sta uspela pridružitveni sporazum z EU-jem in odprava vizumov, z ZDA je podpisal pogodbo o oborožitvi ukrajinske vojske. Na katero karto igra "čokoladni kralj" tokrat in kakšni volivci ga podpirajo?

Predsedniku Porošenku in posameznim vladam je od pomladi 2014 uspelo predvsem stabilizirati varnostni položaj. Spomnite se, kakšen je bil položaj na vzhodu Ukrajine leta 2014 in na začetku 2015. Rešiti državo pred finančnim kolapsom, stabilizirati makrofinančno stanje, okrepiti institucije in izvesti številne reforme – od reforme in okrepitve ukrajinske vojske, oblikovanja popolnoma nove policije do vzpostavitve pravnega in institucionalnega sistema za boj proti korupciji, reforme pravosodnega sistema ter reform na področju decentralizacije, če naštejem samo največje projekte.

Po velikem padcu gospodarstva med letoma 2014 in 2015 je sledila gospodarska rast, želeli bi si sicer višjo, predvsem pa začetek prestrukturiranja gospodarstva k panogam z višjo dodano vrednostjo, večjo konkurenčnostjo in večjo usmerjenostjo na zahtevnejše izvozne trge.

Seveda bo pred vsakim predsednikom in pred vsako vlado še ogromno dela, kar bi dalo vidnejši zagon gospodarstvu in posledično osnovo za boljši življenjski standard prebivalstva. Po mojem mnenju največ na področju učinkovitega in dejanskega boja proti korupciji in okrepitvi pravne države. Sami ste pravilno izpostavili pridružitveni sporazum in brezvizumski režim z EU-jem, kar je nedvomno priznanje pravilni reformni poti.

Kot razumem, predsednik Porošenko gradi kampanjo na rezultatih svojega aktualnega mandata ob poudarjanju nadaljevanja reform, ki državo približujejo evropskim standardom. Pomembna tema sta seveda končanje konflikta na vzhodu in reintegracija okupiranih območij. Ne smemo pa pozabiti na še en, v očeh številnih Ukrajincev izjemno pomemben dosežek in za predsednika Porošenka pomemben element volilne kampanje, to je ustanovitev in priznanje avtokefalne Ukrajinske pravoslavne cerkve.

Kako dovolj imajo Ukrajinci oligarhov, verjetno pove velika podpora igralcu Volodomirju Zelenskemu. Bi se strinjali, da je podpora Zelenskemu neke vrste upor Ukrajincev proti zdajšnji politični struji oziroma politiki nasploh? Po nekaterih raziskavah naj bi Ukrajinci manj zaupali radi kot ruskim novicam.
Zelenski si je pred vstopom v predsedniško tekmo nedvomno ustvaril prepoznaven medijski obraz, ki mu pri nabiranju podpore pomaga, a se bojim, da bodo tisti, ki ga podpirajo, misleč, da predstavlja antipod političnemu mainstreamu in neodvisnost od oligarhije, razočarani.