Vsebina plakatov je razburila številne Zagrebčane in Zagrebčanke. Foto: Reuters
Vsebina plakatov je razburila številne Zagrebčane in Zagrebčanke. Foto: Reuters

Za moške plakati opozarjajo, da alkohol "povečuje spolno slo, ampak zmanjšuje spolno moč in erekcijo, kar ima za posledico izgubo samozavesti". Kot še piše, "dolgoročno delovanje alkohola škoduje spolnim žlezam, kar ima za posledico spolno nemoč in neplodnost".

Medtem pa za ženske plakati na začetku opozarjajo, da alkohol pri njih "vodi k nepazljivemu spuščanju v spolne odnose z neznanimi ljudmi", pa tudi do "motenj v menstruacijskem ciklusu in nosečnosti".

Plakati, ki jih je izdelal mestni urad za zdravstvo, tako moških - v nasprotju z ženskami - ne svarijo pred nepazljivimi spolnimi odnosi z neznanci. Hrvaški portal index.hr je na vodjo omenjenega urada Vjekoslava Jeleča poslal več vprašanj glede znanstvene utemeljenosti trditev na plakatih in odgovornosti urada ter njegove osebne odgovornosti za sporno vsebino.

Na vprašanja, poroča index.hr, Jeleča ni odgovoril, je pa na televiziji RTL o plakatih dejal, da "osebno" ne misli, da gre za seksizem. Ali je trditev seksistična, je vodja urada, kot je dejal, vprašal tudi svojo ženo, ki se z njim strinja. Plakate je označil za "koristne".

Napoved umika plakatov

Medtem pa je varuhinja enakopravnosti spolov Višnja Ljubičić po poročanju portala hrvaške javne radiotelevizije hrt.hr predlagala odstranitev plakatov, v Centru za izobraževanje, svetovanje in osebni razvoj, ki je sodeloval pri zasnovi plakatov, pa so že sporočili, da bodo plakate umaknili.

Varuhinja je opozorila, da plakati sporočajo, da alkohol pri moških negativno vpliva le na telesne funkcije, medtem ko pri ženskah najprej vpliva na obnašanje, ki da postane promiskuitetno, nedostojno, nerazumno. Takšen prikaz žensk je po njenih besedah "žaljiv in ponižujoč". Varuhinja je opozorila, da "številni državni in mednarodni dokumenti seksizem in spolne stereotipe označujejo kot resne ovire za dosego enakopravnosti spolov".

Tudi sindikat javnega zagrebškega prevoznika Zet (zagrebški električni tramvaj) je zahteval takojšen umik plakatov iz tramvajev in avtobusov. Vsebino označujejo za "neprimerno", plakati pa po njihovem mnenju pošiljajo "diskriminatorno sporočilo, še posebej do žensk".