Unija CDU/CSU se spopada tudi z afero nabave mask. Foto: EPA
Unija CDU/CSU se spopada tudi z afero nabave mask. Foto: EPA

Eno od anket je za časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) izvedel nemški Inštitut za demoskopijo Allensbach. Po njej je podpora CDU/CSU-ju padla s 37 odstotkov na začetku februarja na 28,5 odstotka. Nemške Zelene medtem podpira 21 odstotkov, socialdemokrate (SPD) pa 18 odstotkov vprašanih. Liberalci (FDP) in Levica naj bi uživali po 8,5-odstotno, skrajno desna Alternativna za Nemčijo (AfD) pa desetodstotno podporo.

Tudi sodeč po novi anketi Trendbarometer televizij RTL in ntv, ki jo zanju opravlja inštitut za javnomnenjske raziskave Forsa, podpora CDU/CSU-ju vztrajno pada. V tej anketi je uniji podporo izreklo 26 odstotkov vprašanih, kar je tri odstotne točke manj kot pred tednom dni. Zeleni so medtem prejeli 22 odstotkov podpore, SPD 16 odstotkov, FDP deset, Levica osem in AfD deset odstotkov.

V samo tednu dni je podpora vladajočima strankama padla za tri odstotne točke. S tako nizko podporo se vladajoča konservativna unija ni soočila že vse od začetka marca lani.

Stranka CDU je sicer pred kratkim utrpela ne le poraz, ampak tudi rekordno slab izid na volitvah v zveznih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško. Potem ko so nemški volivci in volivke kanclerkino vodenje v času pandemije dolgo ocenjevali kot dobro in ji je rasla podpora, se v zadnjem času med njimi krepi nezadovoljstvo, predvsem zaradi počasnega cepljenja proti covidu-19 in podaljševanja strogih ukrepov za zajezitev epidemije, ki ne prinašajo želenih učinkov.

Poleg tega je unijo CDU/CSU prizadela še afera glede nabave zaščitnih mask, v katero je vpletenih več njenih vidnih članov.

Nemčija preklicala nekatere ukrepe