Foto: EPA
Foto: EPA

"V Evropi ni dovolj odmerkov cepiva, da bi samo s cepljenjem zaustavili tretji val. Tudi če bodo dobave cepiv zanesljive, bo trajalo še nekaj tednov, da bi v celoti cepili vse rizične skupine," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA opozoril Spahn.

Hkrati je minister napovedal, da povečanje števila novih okužb pomeni, da bi lahko znova uvedli strogo zaprtje države.

Nemški Inštitut Roberta Kocha je ob tem ločeno ocenil, da število novih okužb v Nemčiji znova eksponentno narašča.

"Infekcijsko dogajanje je pridobilo dinamiko," je dejal namestnik direktorja inštituta Lars Schaade. Zaradi hitrega širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa B.1.1.7, ki v Nemčiji zdaj prevladuje v treh četrtinah primerov, je tudi ocenil, da Nemčijo "žal čakajo težki tedni".

Poslabšanje razmer je po njegovih besedah še vedno mogoče preprečiti s spoštovanjem vseh zaščitnih ukrepov za zajezitev okužbe.

Sodržavljane je Schaade zaprosil, naj veliko noč preživijo samo v najožjem družinskem krogu in se odpovedo potovanjem doma ter v tujini. "Mobilnosti in stiki podpihujejo pandemijo," je še dejal.

Po današnjih podatkih RKI-ja se je število novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh v Nemčiji zelo povečalo. Sedemdnevna incidenca je trenutno 95,6; v sredo je bila 86,2.

V zadnjih 24 urah so sicer v Nemčiji potrdili 17.482 novih okužb, kar je približno 5000 več kot pred tednom dni. V zadnjih 24 urah je umrlo 226 covidnih bolnikov. Pred natanko tednom dni so potrdili 12.834 novih okužb, umrlo je 252 covidnih bolnikov.

V Nemčiji so trombozo zaznali pri 0,0008125 odstotka vseh cepljenih oziroma pri 13 ljudeh od 1,6 milijona. Foto: EPA
V Nemčiji so trombozo zaznali pri 0,0008125 odstotka vseh cepljenih oziroma pri 13 ljudeh od 1,6 milijona. Foto: EPA

V Nemčiji nadaljujejo cepljenje s cepivom AstraZenece

Medtem v Nemčiji nadaljujejo cepljenje s cepivom AstraZenece, potem ko so ga v ponedeljek popoldne začasno ustavili. Minister za zdravje je bil ob ponedeljkovi odločitvi, da cepljenje z omenjenim cepivom prekinejo, deležen številnih kritik, češ da bo to dodatno skrhalo zaupanje ljudi v to cepivo. A Spahn po analizi Evropske agencije za zdravila (EMA) ugotavlja, da je bila odločitev pravilna, saj je omogočila analizo zapletov.

Vodja Inštituta Paula Erlicha, ki je odgovoren za cepiva, Klaus Cichutek je dodatno pojasnil, da je cepljenje s cepivom AstraZenece primerno, a ob opozorilih, da morajo biti cepljeni pozorni na simptome, ki bi kazali na morebitne težave, to so zadihanost, bolečine v prsih ali podkožne krvavitve, ki se lahko pojavijo v štirih oz. šestnajstih dneh po cepljenju, saj da kljub izredni redkosti teh pojavov povezava s cepivom ni bila popolnoma ovržena.

Minister Spahn je dodal, da morajo biti zdravniki obveščeni o tveganjih tromboze pri ženskah, mlajših od 55 let, da lahko tveganja pojasnijo tistim, ki bodo cepljeni. EMA je namreč odločila, da ljudje potrebujejo dodatne informacije, pravi minister.

V Nemčiji so pri 1,6 milijona cepljenih trombozo zaznali pri 13 ljudeh, trije so umrli, od tega dve ženski, mlajši od 55 let, in en moški.

Popoldne bo potekal cepilni vrh, na katerem se bodo kanclerka Angela Merkel in premierji zveznih dežel dogovorili o nadaljnjem poteku cepljenja, da bi to steklo še hitreje. Vrh bi moral biti v sredo, a so ga zaradi prekinitve cepljenja s cepivom AstraZenece prestavili, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Danes bodo dorekli podrobnosti o cepilni strategiji v prihodnje, cepljenje pa bodo odslej izvajali tudi osebni zdravniki. Bavarski in berlinski premier Markus Söder in Michael Müller se zavzemata tudi za to, da se čim prej začnejo pogovori o nabavi ruskega cepiva Sputnik V.

Uspeh cepljenja je pomemben tudi zaradi parlamentarnih volitev čez šest mesecev. Morebitnih spodrsljajev vlade, v kateri ima ključne položaje Krščanskodemokratska stranka (CDU), nemški volivci ne bodo spregledali.

Kako bo z AstroZeneco po Evropi?