Po izstopu Fidesza iz EPP-ja je madžarski premier Viktor Orban na Facebooku zapisal, da je EPP
Po izstopu Fidesza iz EPP-ja je madžarski premier Viktor Orban na Facebooku zapisal, da je EPP "končno postal privesek evropske levice". Foto: EPA

Do stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana je treba zavzeti "jasno stališče in določiti jasno smer", je dejal v pogovoru za časnik Süddeutsche Zeitung Markus Söder, predsednik nemške krščansko-socialne unije (CSU) in dodal, da je zdaj pravi čas, da se "potegne črta".

Članstvo Fidesza v Evropski ljudski strani (EPP), ki ji pripadata tudi CSU in sestrska krščansko-demokratska unija (CDU), je trenutno zamrznjeno. "Tega ne smemo neskončno podaljševati, ampak moramo kot stranke iti vsaka svojo pot," je dejal Söder.

Sorodna novica Po izstopu iz EPP-ja se Fidesz o novi skupini pogovarja s skrajno desnico

Fidesz izstopil pred izključitvijo

Orbanova stranka Fidesz je v sredo objavila izstop iz te največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Izstop je naznanila takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza.

Orban bi ustanovil novo politično skupino

Orban je ob tem napovedal ustanovitev nove politične skupine, ki bi bila dom vseh evropskih državljanov. O tem se je že pogovarjal z Matteom Salvinijem, vodjo italijanske protipriseljenske Lige, pa tudi z Giorgio Meloni, vodjo Bratov Italije, še eno skrajno desno stranko.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP-ja v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP-ju o madžarskem premierju Orbanu, ki se spopada z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP-ja Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.