Antonio Scurati. Foto: Reuters
Antonio Scurati. Foto: Reuters

Najverjetnejši razlog: poziv premierki Giorgii Meloni, naj se ob četrtkovem dnevu osvoboditve Italije izpod nacifašizma končno jasno opredeli za protifašistko.

"Dokler oseba, ki nam vlada, ne bo izgovorila besede protifašizem, bo prikazen fašizma še naprej kužila dom italijanske demokracije," se je končal monolog Scuratija za oddajo Che sarà. Avtor uspešnice o Mussoliniju z naslovom M., sin stoletja je razmišljanje razpel med fašistični umor socialista Giacoma Matteottija leta 1924, prek na tisoče italijanskih žrtev režima do konca nacifašizma 25. aprila 1944.

Toda Scuratija v oddaji ni bilo. Monolog je "protestno" prebrala kar voditeljica Serena Bortone in še povedala, da je RAI pisatelju odpovedal pogodbo. Premierka Giorgia Meloni osebno je še pred oddajo zapisala na Facebooku, da je bil predvideni honorar 1800 evrov za takšno "propagando na račun državljanov" previsok. A kot so pozneje razkrili različni viri, je RAI sodelovanje odpovedal zaradi "uredniških razlogov".

Izvršni direktor RAI-ja Roberto Sergio je vmešavanje vlade sicer zanikal in napovedal preiskavo, a sindikat RAI-jevih novinarjev USiGRai trdi, da je nadzor informativnih vsebin na RAI-ju "zadušljiv".

Vodja Gibanja petih zvezd Giuseppe Conte meni, da je premierka "prebrisana in lažniva". Da RAI ne opravlja javne službe, ampak je glasilo vlade, je že zvečer izjavila vodja prav tako opozicijskih Demokratov Elly Schlein.

Gre za "cenzuriranje protifašizma in nestrinjanja", piše levičarski časopis Domani, po mnenju Repubblice pa protifašizem za premierko Meloni ostaja tabu. Torinska Stampa je zapisala: "To je čistka." Na desnem bregu ima Libero Scuratija za "protifašista na žeton", Giornale pa hvali premierko, kako uspešno da ga je demantirala.

Ne gre za edini tak poseg. Direktor Sergio je, denimo, s svojimi izjavami "uravnoteževal" celo propalestinska stališča nekaterih zvezdnikov sanremskega festivala.

V času trenutne vlade je RAI izgubil veliko priljubljenih imen: tako med novinarji – denimo Lucio Annunziato in Bianco Berlinguer – kot med voditelji najbolj gledanih oddaj, kot sta Fabio Fazio in nazadnje petkratni voditelj Sanrema Amadeus.

Cenzura pisatelja Scuratija na italijanski televiziji