Foto: Reuters
Foto: Reuters

To pomeni, da se bo zdaj lahko nadaljeval zakonodajni postopek v britanskem parlamentu, že jutri bodo denimo poslanci lahko vložili amandmaje na predlagane zakone.

A poslanci so takoj zatem zavrnili tridnevno časovnico obravnave zakonodaje v poslanski zbornici. Premier Boris Johnson je izrazil razočaranje, da se je parlament znova zavzel za preložitev brexita, in napovedal zamrznitev sprejemanja zakonodaje.

S potrjenim zakonom bodo uzakonili izstopni sporazum, ki ga je London pretekli teden sklenil z Brusljem in je pravzaprav prva zmaga kakršnega koli vladnega predloga, povezanega z brexitom, v britanskem parlamentu, poroča iz Londona RTV-jev dopisnik Adrijan Bakič.

Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU-ja v Veliki Britaniji.

Zakon o Brexitu potrjen, njegova časovnica pa ne

Johnson se je poslancem zahvalil za podporo novemu izstopnemu dogovoru, a je bil obenem razočaran, da se poslanci niso strinjali s predlogom, da celoten zakonodajni postopek v spodnjem domu parlamenta izpeljejo v treh dneh.

Z zavrnitvijo hitrega postopka zdaj pravzaprav ni več možnosti, da bi Združeno kraljestvo do 31. oktobra izpeljalo urejen brexit.

"Razočaran sem, ker je zbornica glasovala za preložitev namesto za časovnico, ki bi omogočila, da bi Združeno kraljestvo EU zapustilo 31. oktobra z dogovorom," je poudaril Johnson. "Zdaj smo soočeni z negotovostjo."

Vlada mora po njegovih besedah pospešiti priprave na brexit brez dogovora, kar je "edina odgovorna pot". "EU mora zdaj razmisliti, kako odgovoriti na zahtevo parlamenta za preložitev," je dejal. "Dokler EU ne bo sprejel odločitve, bomo začasno prekinili sprejemanje zakona."

Bruselj pričakuje pojasnila

Evropska komisija je seznanjena z današnjo odločitvijo na Otoku in pričakuje, da jo bo britanska vlada obvestila o prihodnjih korakih, je na Twitterju zapisala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se posvetuje z voditelji EU-ja o britanski zahtevi za preložitev brexita do 31. januarja 2020, je dodala.

Odzval se je tudi irski premier Leo Varadkar. Kot je zapisal na Twitterju, je dobrodošlo, da so britanski poslanci z jasno večino glasovali za zakonodajo, ki je potrebna za potrditev dogovora o izstopu Združenega kraljestva iz povezave. Dodal je, da bo Irska počakala na nadaljnji razvoj dogodkov v Londonu in Bruslju, vključno s časovnico in potrebo po preložitvi izstopa.