Deset dni pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz EU-ja ni zmešnjava nič manjša. Foto: Reuters
Deset dni pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz EU-ja ni zmešnjava nič manjša. Foto: Reuters

Na razvoj dogodkov v britanski poslanski zbornici naj bi sicer Evropska unija čakala le do torka. Kot ob sklicevanju na diplomatske vire poročajo različni britanski časniki, bodo trimesečno preložitev izstopa opredelili kot tehnično. To bo Londonu omogočilo, da Unijo zapusti pred 31. januarjem prihodnje leto, če bo pred tem ratificiral nov dogovor.

Diplomati EU-ja so v nedeljo povedali, da preučujejo različne možnosti od enega meseca do pol leta ali celo dlje. Podaljšanje roka za izstop pa je odvisno od dogajanja v britanskem parlamentu.

Pestro dogajanje v Londonu

Še danes bo britanska vlada na glasovanje v parlament dala dogovor o brexitu, tokrat brez dopolnila, s katerim so v soboto preložili dokončno potrditev dogovora, dokler ne bo sprejeta ustrezna zakonodaja. Poslanci bi sicer lahko znova vložili ta amandma. Predsednik poslanske zbornice John Bercow bo popoldne odločil, ali bodo poslanci danes sploh glasovali o dogovoru. Vlada namerava medtem danes v parlament vložiti tudi zakon, s katerim bi uzakonili izstopni sporazum. O tem bi lahko odločali v torek.

V EU-ju se bodo verjetno začela posvetovanja glede britanske prošnje o novi preložitvi brexita za tri mesece, za kar so morali v Londonu zaprositi po septembrski odločitvi parlamenta, da bi se izognili neurejenemu brexitu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v soboto zvečer, ko je prejel prošnjo iz Londona, napovedal zgolj, da bo začel posvetovanja z voditelji držav članic EU-ja, kako se na to odzvati.

Nemčija se strinja s preložitvijo

Oglasil se je tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je dejal, da je njegova država pripravljena podpreti "krajšo tehnično preložitev brexita", če bo britanska vlada potrebovala več časa za pridobitev podpore dogovoru o brexitu v britanskem parlamentu. "Če bodo v Veliki Britaniji težave pri ratifikaciji, potem ne bi izključil kratke tehnične preložitve," je dejal Maas. O daljši preložitvi britanskega izstopa, ki je trenutno predviden 31. oktobra, ni želel špekulirati.

10 dni do predvidenega brexita