Kdo bo po volitvah vodil državo – Johnson ali Corbyn? Foto: Reuters
Kdo bo po volitvah vodil državo – Johnson ali Corbyn? Foto: Reuters

Britanci bodo na predčasne parlamentarne volitve odšli 12. decembra, glavna tema predvolilne kampanje pa je seveda brexit. Na prvem soočenju na televiziji ITV sta se spopadla voditelja najmočnejših strank, konservativne in laburistične, to pa je razburilo liberalne demokrate in škotsko nacionalno stranko SNP, ki sta prepričani, da bi tudi sami morali imeti možnost, da predstavita svoja stališča.

Johnson je volivcem znova obljubil, da želi državo čim prej spraviti iz Evropske unije. "Brez dvoma bomo izstopili najpozneje do konca januarja, saj je dogovor že pripravljen, le še uresničiti ga je treba," je dejal premier in zatrdil, da je pripravljen tudi trgovinski sporazum o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in EU-jem.

Corbyn: Na mizi so še vse možnosti

Corbyn se želi po drugi strani z Brusljem pogajati za nov izstopni pogovor, o katerem bi v šestih mesecih nato volivci odločali na referendumu. Na njem bi bila ena izmed možnosti tudi ta, da država ostane v Uniji. "Kakršen koli bi že bil izid tega referenduma, bi spoštoval odločitev volivcev," je zatrdil. Johnson ga je izzval, naj pove, ali bi zastavil svoj glas za brexit ali nadaljevanje britanskega članstva v EU-ju, a Corbyn na to ni želel odgovoriti.

Johnson obljublja čimhitrejši izstop države iz EU-ja. Foto: Reuters
Johnson obljublja čimhitrejši izstop države iz EU-ja. Foto: Reuters

Johnson je na svoj dogovor z Brusljem tako ponosen, da je celo na vprašanje, kaj bi nasprotniku podaril za božič, odgovoril, da to besedilo. Na vprašanje, katerega tujega voditelja najbolj občuduje, pa je dejal: "Evropsko unijo, vseh 27, saj so mi omogočili fantastičen dogovor."

Corbyn pa je posvaril, da se Johnson na skrivaj sestaja z ameriškimi predstavniki in jim obljublja, da bo po brexitu britanski zdravstveni sistem prodal velikim ameriškim farmacevtskim podjetjem.

Oba sta se odrezala približno enako dobro

Javnomnenjske raziskave po soočenju so pokazale, da sta voditelja v približno enakem številu prepričala volivce – Johnson se je zdel boljši 51 odstotkom vprašanih, Corbyn na 49.

Glede na splošne ankete pa bodo na volitvah ponovno slavili konservativci, ki naj bi prejeli od 36 do 44 odstotkov glasov. Podpora se jim v zadnjih tednih nekoliko povečuje. Sledili naj bi laburisti z med 25 in 33 odstotki glasov, ki prav tako pridobivajo podporo. Na drugi strani nekoliko manj ljudi podpira liberalne demokrate, ki imajo od 11 do 19 odstotkov podpore. Prav tako podpora upada stranki Brexit, ki ji ankete napovedujejo od štiri do 12 odstotkov glasov.

Naslednje televizijsko soočenje, na katerem se bo Johnsonu in Corbynu pridružila tudi vodja liberalnih demokratov Jo Swinson, bo 28. novembra. Načrtovana so tudi soočenja vodij sedmih glavnih strank. Samo Corbyn in Johnson pa se bosta znova soočila 6. decembra na BBC-ju.

Saga, imenovana brexit

Razpis volitev je predlagal Johnson, potem ko mu skozi britanski parlament ni uspelo spraviti dogovora o brexitu. Druge stranke so v volitve privolile šele, ko je Evropska unija uradno potrdila preložitev brexita z 31. oktobra letos na 31. januar prihodnje leto. To je bila že tretja preložitev izstopa Združenega kraljestva iz Unije, ki je bil sprva predviden 29. marca.

Volilno soočenje na Otoku