Španska vlada katalonskega predsednika poziva, naj odločno obsodi nasilje na protestih. Foto: Reuters
Španska vlada katalonskega predsednika poziva, naj odločno obsodi nasilje na protestih. Foto: Reuters

"Pozivamo predsednika vlade, da danes določi dan in uro za brezpogojna pogajanja. To je njegova odgovornost in dolžnost," je dejal katalonski predsednik Quim Torra.

Z zahtevo po "brezpogojnih" pogajanjih, naslovljeno na španskega premierja Pedra Sáncheza, si Torra prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Katalonk in Kataloncev, ki ga Madrid ne dopušča.

"Ta pogajanja za politično reševanje političnega konflikta smo že dolgo prosili in danes so bolj nujna kot kadar koli prej," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Torra.

Španska vlada je sporočila, da je "vedno bila odprta za dialog v okviru spoštovanja zakona", in katalonskega predsednika pozvala, naj "odločno obsodi nasilje, česar do zdaj ni storil".

Torra je medtem pozval k "odgovornosti na prihodnjih protestih" in poudaril, da "mora biti obramba pravic in svoboščin kot vedno izražena mirno". "Nasilje nikoli ni bilo naša zastava in nikoli ne bo," je vztrajal, ne da bi izrecno obsodil nasilje na demonstracijah.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V petek ranjenih 182 ljudi

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so v nočnem nasilju aretirali 83 ljudi, že pred tem pa so jih aretirali 128. Španski vršilec dolžnosti notranjega ministra Fernando Grande-Marlaska je opozoril, da izgrednikom grozijo do šestletne zaporne kazni, poroča BBC.

V Barceloni je v petek že peto noč zapored izbruhnilo nasilje. Na ulicah mesta se je po podatkih tamkajšnje policije zbralo več kot pol milijona ljudi. Znova so izbruhnili spopadi med protestniki, ki so zažigali smetnjake in pohištvo, in policisti.

"Tako ne gre naprej, Barcelona si tega ne zasluži," je danes dejala županja katalonske prestolnice Ada Colau, ki je obsodila "vse vrste nasilja".

Samo v Barceloni je bilo na protestih ranjenih 152 ljudi, številni so bili ranjeni tudi v Gironi in Tarragoni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reševalci so že predtem poročali, da je bilo od ponedeljka, ko so se v Kataloniji začeli protesti, v spopadih s policisti ranjenih že približno 500 ljudi.

V središču Barcelone so se radikalni aktivisti za neodvisnost Katalonije v petek zvečer spopadli s policijo, metali so kamenje ali kovinske predmete, policisti pa so se odzvali z gumijevkami, gumijastimi naboji, solzivcem in vodnim topom.

V Kataloniji je v petek potekala splošna stavka, zaradi katere so bili moteni cestni, železniški in letalski promet. Tudi zjutraj je bila po poročanju AFP-ja zaradi protestov zaprta avtocesta v smeri proti Franciji.

Novi množični protesti v Kataloniji