Elizabeta II. je dejala, da doživljamo čas, ki
Elizabeta II. je dejala, da doživljamo čas, ki "mu ni bilo enakega". Foto: Reuters

Elizabeta II. je spregovorila pred dnevom Commonwealtha, ki ga bodo na Otoku praznovali v ponedeljek. V Westminstrski opatiji je govorila predvsem o boju proti pandemiji in pomenu pomoči tistim, ki jo potrebujejo. "Medtem ko so bile izkušnje v lanskem letu različne po Commonwealthu, pa smo bili povsod priča velikim dokazom poguma, predanosti in nesebičnega občutka dolžnosti," je dejala.

Podobno sta se krizi zaradi pandemije v svojih nagovorih ob dnevu Commonwealtha posvetila tudi prestolonaslednik, princ Charles, in njegov prvorojenec, princ William. Kot je dejal Charles, je pandemija prizadela vsako državo in "oropala številne ljudi njihovega življenja in načina življenja". Vendar pa so se ljudje na izzive odzvali z "izjemno odločenostjo, pogumom in ustvarjalnostjo", je dejal.

Oprah Winfrey je nekatera razkritja Harryja in Meghan označila kot
Oprah Winfrey je nekatera razkritja Harryja in Meghan označila kot "šokantna". Foto: Reuters

William in njegova žena Kate pa sta se v svojih nagovorih posvetila medicinskemu osebju in prostovoljcem v Južni Afriki, Maleziji in Bangladešu.

V pričakovanju intervjuja

V kritike monarhije, ki sta jih napovedala princ Harry, kraljičin vnuk, in njegova žena Meghan v težko pričakovanem televizijskem intervjuju z voditeljico Oprah Winfrey, se kraljica ni spuščala. V javnost so že prišli nekateri odlomki, v katerih je Meghan, vojvodinja Susseška, Buckinghamsko palačo obtožila sodelovanja pri "vzdrževanju neresnic" o njej in Harryju.

Harry in Meghan sta se sicer pred približno letom dni odpovedala kraljevim dolžnostim in se skupaj s sinom Archiejem odselila v ZDA. Nastop na lanskem dnevu Commonwealtha je bil njun zadnji javni nastop v okviru kraljeve družine.