Foto: AP
Foto: AP

Kot poroča The Times, se je eden od tesnih svetovalcev vojvodinje Suseške še v času, ko sta bila Meghan in Harry v Kensingtonski palači, pritožil, da ga nekdanja ameriška igralka ustrahuje. Na obtožbe se je nemudoma odzvala noseča Marklova, ki je dejala, da jo "napadi na njen značaj žalostijo".

"Vojvodinjo žalosti ta zadnji napad na njen značaj, še posebej, ker je bila sama tarča ustrahovanja in je globoko predana podpirati tiste, ki so izkusili bolečino in travme," je sporočil tiskovni predstavnik vojvode in vojvodinje Suseških. "Odločena je, da bo nadaljevala svoje delo gradnje sočutja po svetu in si bo prizadevala dajati zgled, kako ravnati prav in kako početi, kar je dobro."

Le redkokdo bo verjel, da je čas obelodanjenja te obtožbe proti Marklovi naključen. Za intervju, ki ga bo ameriška postaja CBS predvajala v nedeljo, je pričakovati, da bo porušil vse rekorde gledanosti. Kraljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey, ki si je intervju zagotovila, je že dejala, da je to njeno najboljše delo do zdaj. CBS je naknadno intervju s predvidene poldruge ure podaljšal na dve uri, Winfreyjeva pa se je z zakoncema pogovarjala v njuni novi vili v Santa Barbari v Kaliforniji, kamor sta se preselila po "pobegu" iz Velike Britanije.

In kako točno naj bi Marklova ustrahovala? Pritožbo proti njej je že oktobra 2018 podal nekdanji direktor komunikacij mladoporočencev Jason Knauf. Knauf trdi, da je Meghan pregnala iz palače dve osebni asistentki, pri tretjem članu osebja pa je temu povsem spodkopala samozavest. Knauf je zadevo prijavil, da bi s tem zaščitil osebje iz palače, ki naj bi ga vojvodinja ustrahovala tudi do solz. Ena od pomočnic je v pričakovanju srečanja z Meghan kolegici dejala, da "se ne more nehati tresti".

Kdo je bil žrtev?

Obtožbe niso povsem nove – leta 2018 je Daily Mail o Marklovi pisal kot "orkanu Meghan", ki da ob 5. uri zjutraj že "bombardira" pomočnike s sporočili in e-pošto.
Prijatelji 39-letne Američanke po drugi strani trdijo, da je bila vojvodinja v resici žrtev, žrtev "globalnega ustrahovanja" s strani tabloidov in da je "tiho trpela laži in neresnice", ki so jih pisali o njej.

Zakonca s sinom Archiejem. Foto: AP
Zakonca s sinom Archiejem. Foto: AP

The Times piše, da je Harry Knaufa moledoval, naj pritožb proti njegovi soprogi ne prijavi kadrovski službi. Odvetniki, ki zastopajo Meghan in Harryja, medtem zanikajo, da bi se vojvoda vmešaval v zadeve, povezane z osebjem. Knauf naj bi po pogovorih s kadrovsko službo pisal Simonu Casu, osebnemu tajniku princa Williama, ta pa se je obrnil na kadrovsko službo, kjer naj bi se strinjali, da je "zadeva resna". "Sem zaskrbljen, da se glede tega ne bo storilo nič," je takrat dejal Knauf.

V čakanju nedelje

Predstavnik Suseških je za The Times dejal, da je to načrtna kampanja, s katero želi palača očrniti Meghan. "Recimo bobu bob – gre za preračunano kampanjo očrnitve vojvodinje, osnovano na zavajajočih in škodljivih dezinformacijah. Razočarani smo nad tako obrekljivim portretom vojvodinje Suseške v mediju, ki naj bi veljal za kredibilnega. Ni naključje, da so izkrivljene, več let stare obtožbe, uperjene v spodkopavanje vojvodinje, pricurljale v britanske medije le nekaj dni, preden bosta z vojvodo odkrito spregovorila o svojih izkušnjah v zadnjih letih."

Izseki iz intervjuja, ki jih je pred dnevi objavil CBS, nakazujejo, da bo intervju vsekakor "eksploziven", sama Winfreyjeva pa v njem reče, da sta ji vojvoda in vojvodinja povedala "šokantne stvari". Med drugim slišimo Harryja reči, da sta se z Meghan odselila, ker ni hotel, da bi njegova soproga končala kot njegova mama, princesa Diana.

Buckinghamska palača je nedavno potrdila, da se par, ki se je svojim kraljevim obveznostim odrekel marca lani, ne bo vrnil k svojim uradnim zadolžitvam kot del kraljeve družine. Harryjeva babica, 94-letna kraljica Elizabeta II., naj bi bila še posebej prizadeta zaradi vnukove odločitve, kritiki pa mlademu paru, ki pričakuje drugega otroka, očitajo tudi, da si je izbral skrajno neprimeren čas za "samopromocijo". Harryjev dedek, 99-letni princ Filip, je namreč v bolnišnici.