Aleksandar Vučić. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić. Foto: Reuters

Vučić je v sredo zvečer v pogovoru za srbsko javno televizijo RTS poudaril, da napadalci zanj niso teroristi. "Zame kot predsednika Srbije ti ljudje nikoli ne bodo teroristi. To so družinski ljudje, očetje," je poudaril.

Za uboj kosovskega policista po njegovih besedah ni opravičila, a je šlo za nenačrtovano dejanje, ker je bil policist ranjen z eksplozivom, s katerim so bile postavljene barikade. "To ne zmanjšuje teže dejanja, vendar pa pojasnjuje njegovo naravo in namen," je dejal.

Po navedbah kosovskih oblasti je bilo v nedeljski napad na policijo in spopade, ki so sledili, vpletenih okoli 30 ljudi, med njimi tudi podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste Milan Radoičić.

Vučić je v pogovoru za RTS dejal, da ne ve točno, koliko Srbov je bilo vpletenih v napad, ter pojasnil, da je Radoičić v Srbiji. "On se bo odzval pozivu srbskih organov. Ni ranjen in se ima za borca za svobodo, a obstajajo vprašanja, na katera bo moral odgovoriti," je poudaril.

"Situacija vre. Ti ljudje so mučeniki in svetniki za vse ljudi na severu," je še dejal Vučić. Srbe je ob tem pozval, naj na miren način poskušajo priti do tega, kar jim pripada, mednarodno skupnost pa, naj ne pritiska ne Beograd. "Oni vedo, kdo je kriv za vse to," je dodal.

Vučić je sicer že v nedeljo zanikal vpletenost Srbije v nedeljske napade na kosovsko policijo, medtem ko Priština obtožuje Beograd logistične podpore pri napadih in vztraja, da mora v celoti odgovarjati zanje.

Kfor: Nismo poslali okrepitev na sever

Iz Natove misije na Kosovu Kfor so medtem sporočili, da po nedeljskem napadu niso poslali okrepitev na sever države. Za to, da bi skrb za varnost na severu Kosova prevzel Kfor, se zavzema Srbija, ki obenem zanika vpletenost v napade.

Tiskovni predstavnik Kforja, polkovnik Andrea Gallieni je za albanski portal ABC News dejal, da so enote zgoščene le na najobčutljivejših območjih.

Vučić je v torek zahteval, da skrb za vsa varnostna vprašanja na severu Kosova namesto kosovske policije prevzame Kfor.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević pa je v sredo izrazil razočaranje nad odzivom Kforja po napadu. "Kfor je tisti, ki bi se moral prvi odzvati, da bi preprečil prelivanje krvi," je poudaril. Kljub temu je dodal, da mora Srbija vzdrževati tesne stike s Kforjem, saj ga vidi kot edino legitimno oboroženo silo na Kosovu.

Vučić spet zavrnil vpletenost Beograda v napad na Kosovu