Vučić je za Financial Times dejal, da si Srbija ne želi vojne s Kosovom. Foto: EPA
Vučić je za Financial Times dejal, da si Srbija ne želi vojne s Kosovom. Foto: EPA

Iz Evropske unije in ZDA so predtem Srbijo pozvali, naj ustavi vojaške dejavnosti v bližini meje s Kosovom, ki bi lahko destabilizirale že tako napete razmere po napadu v Banjski, v katerem so umrli policist in trije napadalci.

V Washingtonu so Srbijo obtožili, da ob meji kopiči topništvo, tanke in mehanizirane pehotne enote. Po podatkih Prištine se srbske enote bližajo iz treh smeri, čeprav so bili včeraj na srbskih cestah konvoji v obratni smeri, nazaj proti notranjosti države, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

Na Kosovu, kjer je sicer tudi 4500 Natovih vojakov, zahtevajo sankcije, saj Srbija vsakič, ko ni kaznovana, zločine ponavlja. Predsednica Vjosa Osmani je dejala: "Srbija bi lahko napačno razumela to, da nihče ne ukrepa, to bi jo lahko spodbudilo k še večjemu nasilju."

Razmere na Kosovu so po napadu v Banjski še vedno napete. Foto: EPA
Razmere na Kosovu so po napadu v Banjski še vedno napete. Foto: EPA

Srbski predsednik Vučić je ameriškemu državnemu sekretarju Anthonyju Blinknu zagotovil, da ni odredil najvišje pripravljenosti vojske. Lani naj bi bilo blizu administrativne linije 14.000 ljudi, danes 7500, število bodo zmanjšali na 4000. Vztraja, da je bil nedeljski napad, v katerega Beograd ni bil vpleten, dejanje iz obupa, ki pa se je sprevrglo v lov na Srbe. "Ne zanima me, kaj kdo misli. Imamo dokaze, da so najmanj enega ali dva hladnokrvno likvidirali, ko sta se že predala," je dejal.

Posnetki Radojčićeve vile razburjajo

Kosovski premier Albin Kurti pa je ZDA zaprosil za večjo pomoč proti "vojnim načrtom Srbije". Ne verjame Milanu Radojčiću, nekdanjemu podpredsedniku Srbske liste, ki je prek odvetnika priznal organizacijo napada, ki naj bil po njegovih besedah boj za svobodo in proti Kurtijevi okupaciji, in zatrdil, da v Beogradu o tem niso vedeli ničesar. Ni pa pojasnil, od kod mu orožje, oprema in denar.

"Radojčić je v Banjski in Zvečanu počel, kar je Vučić ukazal v Beogradu. Odnos med njima je tak, kot je bil pred 30 leti med Miloševićem in Arkanom," pa je dejal Kurti.

Marsikoga pa so šokirali posnetki razkošne Radojčićeve vile ob jezeru Gazivode, ob katerih je kosovski notranji minister, ki jih je objavil, zapisal, da je človek, ki se izdaja za borca za svobodo, v resnici "Pablo Escobar regije".

V ZDA in Uniji pričakujejo sojenje odgovornim, a Srbija Radojčića ne namerava predati Prištini, je dodal Anžin.