Kosovski policist v etnično razdeljenem mestu Mitrovica na severu Kosova. Foto: AP
Kosovski policist v etnično razdeljenem mestu Mitrovica na severu Kosova. Foto: AP

"Spremljamo obsežno namestitev srbske vojske ob meji s Kosovom," je v petek dejal predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby. "To vključuje namestitev srbskega topništva, tankov in mehaniziranih pehotnih enot, kakršne do zdaj še ni bilo. Menimo, da gre za zelo destabilizirajoč razvoj dogodkov," je dejal in Srbijo pozval, naj vojsko umakne z meje. Dodal je, da je Srbija začela svoje sile kopičiti ob meji prejšnji teden, namen tega dejanja pa jim ni znan.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa se je po telefonu pogovarjal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in ga prav tako pozval k umiku vojske z meje, deeskalaciji razmer in vrnitvi k dialogu. S kosovskimi oblastmi pa je bil v stiku svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je dejal Kirby.

Po poročanju BBC-ja Vučić ni zanikal kopičenja vojske ob meji s Kosovom, zavrnil pa je namige, da je srbska vojska v stanju pripravljenosti. "Tega ukaza nisem podpisal, zato te informacije niso točne. Na območju imamo manj kot polovico sil, kot smo jih imeli pred dvema mesecema ali tremi," je dodal.

Brez navajanja podrobnosti je Kirby dodal še, da bo zveza Nato povečala prisotnost svojih mirovnih sil na Kosovu, kjer ima trenutno 4500 vojakov. To bo že druga krepitev prisotnosti Natovih sil v okviru misije Kfor v treh mesecih.

Borrell pozval k umiku srbskih sil s kosovske meje

Razmere na severu Kosova se morajo umiriti in stabilizirati, pa je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Ob tem je pozval k umiku srbskih sil s kosovske meje, saj da za tovrstna dejanja v Evropi ni prostora.

V okviru misije Kfor je na Kosovu trenutno 4500 vojakov. Foto: AP
V okviru misije Kfor je na Kosovu trenutno 4500 vojakov. Foto: AP

"S partnerji in zavezniki razpravljamo o trenutnih razmerah na severu Kosova, ki zahtevajo predvsem umiritev in stabilizacijo varnostne situacije," je dejal Borrell in dodal, da je EU glede tega v tesnih in rednih stikih z ZDA.

Zbiranje pripadnikov srbske vojske na meji med Kosovom in Srbijo je označil za zelo skrb vzbujajoče in pozval k njegovi ustavitvi. "Na evropski celini ni prostora za kopičenje orožja in varnostnih sil," je pojasnil in opozoril, da odgovorni za nedeljski napad na kosovske policiste in poznejši strelski obračun ne smejo ostati nekaznovani.

Po njegovih besedah se morata sicer tako kosovska kot srbska stran vrniti k dialogu, ki ga spodbuja EU, češ da je to "edina platforma za normalizacijo odnosov" med državama.

Kirby: Napad je bil prefinjen

Pozivi k dialogu in umiritvi razmer na severu Kosova so se okrepili po napadu in umoru kosovskega policista ter strelskem spopadu v samostanu v vasi Banjska blizu srbske meje v nedeljo, kar je bilo eno najhujših zaostrovanj razmer na Kosovu v zadnjih letih.

Nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Milan Radoičić je v petek prevzel odgovornost za napad in priznal, da je vodil skupino, ki se je na začetku tedna spopadla s kosovsko policijo. V več ur trajajočem spopadu so bili ubiti tudi trije napadalci.

Kirby je glede tega dejal, da je bil napad zelo prefinjen, saj je vključeval veliko število ljudi, vozil in opreme ter zahteval mnogo usposabljanja. "To je skrb vzbujajoče. Ni videti, da bi se za to odločila le skupina fantov," je dejal.

Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo, oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem pa so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale.

Kosovo pozivajo ZDA za večjo pomoč proti Srbiji