Natove sile stražijo mejo v Leposaviću na Kosovu. Foto: Reuters
Natove sile stražijo mejo v Leposaviću na Kosovu. Foto: Reuters

Osmani in Vučić sta se na hitro srečala ob robu drugega vrha Evropske politične skupnosti v Moldaviji, na pogovorih so bili prisotni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

Osmani je po srečanju Vučića obtožila, da je "bil cmerav, se pritoževal in seveda ni govoril resnice, kar je njegova vrlina še iz časov, ko je bil propagandni minister Miloševića". Ob tem se je vprašala, ali Srbija priznava sklenjene sporazume. Vučića je pozvala, naj umakne vojsko z meje in odreče podporo kriminalnim združbam na severu Kosova, je poročal dopisnik RTV Slovenija z Balkana Boštjan Anžin.

A kosovska predsednica je tudi dejala, da bi Kosovo v štirih večinsko srbskih občinah na severu lahko izvedlo nove volitve, če bi bile sprožene zakonito in če Beograd ne bo Srbov spodbujal k bojkotu.

To možnost je po pogovorih s predstavniki Washingtona omenjal tudi kosovski premier Albin Kurti, ki je na Twitterju zapisal, da obstaja možnost za nove volitve na severu Kosova. Po njegovem mnenju je pot do umiritve razmer umik srbskih protestnikov, ki vztrajajo pred občinskimi stavbami, in uveljavitev bruseljskega sporazuma.

Vučič po srečanju z Osmani ni dajal izjav.

Kosovska predsednica Osmani se je po srečanju z Vučićem vprašala, ali Srbija priznava sklenjene sporazume. Foto: Reuters
Kosovska predsednica Osmani se je po srečanju z Vučićem vprašala, ali Srbija priznava sklenjene sporazume. Foto: Reuters

EU s tremi zahtevami

Borrell pa je po srečanju z Vučićem in Osmani zapisal, da je skupaj s Scholzem in Macronom srbskim in kosovskim oblastem postavil tri zahteve. To so takojšnja izvedba novih lokalnih volitev v večinsko srbskih občinah v severnem delu Kosova, zagotovitev sodelovanja Srbov na volitvah in začetek vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga pod okriljem EU-ja, je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije. "Če tega ne bodo upoštevali, bo to imelo resne posledice za naše odnose," je posvaril.

Da so od kosovskih oblasti zahtevali izvedbo novih volitev, sta že pred tem povedala Scholz in Macron. Beogradu in Prištini so dali en teden časa, da odgovorita na njihov predlog.

Na severu Kosova se nadaljujejo protesti

Srbi na severu Kosova medtem nadaljujejo proteste, s katerimi zahtevajo umik kosovske policije in novoizvoljenih županov, etničnih Albancev, v občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Razmere pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku so mirne, varuje pa jih manj pripadnikov Natove misije Kfor kot v preteklih dneh.

Pred občinskimi stavbami je tokrat razporejenih nekoliko manj pripadnikov Kforja. Ti prav tako niso več opremljeni s ščiti, ki so bili v preteklih dneh del njihove redne opreme, poroča srbski spletni portal televizije N1.

V Zvečanu pripadniki Kforja niso razporejeni le okoli občinskega poslopja, ki je še vedno ograjeno z bodečo žico, temveč tudi v več drugih delih mesta, kar je pred dnevi od njih zahtevala stranka Srbska lista. Protestnikom v Zvečanu sta se tokrat pridružila člana Srbske liste ter nekdanja župana Zvečana in Severne Mitrovice Milan Radojević in Dragiša Milović.

Zaposleni na občini Zvečan so tudi danes pred žico simbolično postavili mizo s seznamom zaposlenih. Ti so se nanj podpisali, kot da bi prišli v službo. Učitelji srednje šole, ki je sicer v istem poslopju kot občina, pa so znova zahtevali dostop do šole.

Opoldne je potekal protest v Gračanici na Kosovu, s katerim želijo organizatorji "poslati podporo Srbom, ki od petka protestirajo v Zvečanu, Zubinem Potoku in Leposaviću". Predstavnik policije Bratislav Trajković je pojasnil, da so organizatorji protest prijavili v skladu z veljavnimi pravili, na shodu pa je prisotna tudi policija, navaja kosovski portal Kossev.

Opozicija za poslabšanje odnosov z Zahodom krivi Kurtija

V kosovskem parlamentu medtem poteka izredna seja, na kateri poslanci obravnavajo razmere na severu Kosova.

Kosovske opozicijske stranke so med sejo okrivile Kurtija za poslabšanje odnosov z zahodnimi zaveznicami zaradi nasilja na severu Kosova. Ob tem so pozvali k nezaupnici vladi.

"Igrate se z ognjem," je Kurtiju navrgel Memli Krasniqi iz opozicijske Demokratične stranke Kosova. "Če je cena ogroziti odnose z največjimi zaveznicami Kosova, naj vas vprašam – je to res vredno?"

Nekdanji kosovski premier in vodja Zavezništva za spremembe AAK Ramush Haradinaj pa je poslance pozval, naj proti vladi vložijo nezaupnico. "Ustavimo to nezaupanje, poniževanje, laži in izdajo z odslovitvijo Kurtijeve vlade," je pozval poslance k odstavitvi Kurtija, ker da so njegova ravnanja privedla do "vznemirjanja odnosov" med ZDA in Prištino.

Kurti Beograd obtožil organiziranja izgredov

Kurti je kritike zavrnil in okrivil Srbijo za financiranje in podpiranje Srbov na severu Kosova, ki ne priznavajo kosovske neodvisnosti in imajo Beograd za svojo prestolnico. "Ameriške sankcije so skrb vzbujajoče, a še bolj skrb vzbujajoče so fašistične milice na severu," je dejal Kurti.

Ob tem je srbsko vlado obtožil organiziranja izgredov na severu Kosova.

Kurti se je branil s trditvijo, da so slabe odločitve sprejeli srbski politiki, ki so se odločili za bojkot volitev, ne pa njegova vlada. "Na Kosovu se oblast lahko osvoji samo prek volitev, ne pa z granatami, naboji, šokbombami in napadi na Kfor, policijo in novinarje," je dejal Kurti.

Kot je dodal, to niso protesti za nove volitve, ampak protesti ljudi, ki obožujejo nekdanjega predsednika ZR Jugoslavije Slobodana Miloševića, ki je v 90. letih vodil oborožen boj proti kosovskim separatistom.

Napetosti prerasle v nasilje

Razmere na severu Kosova so se znova močno zaostrile na začetku tedna, ko so skušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Ob tem so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov, etničnih Albancev.

Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti županov albanske narodnosti v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Nove volitve na severu Kosova?