London je brexit kar trikrat prestavil, Evropsko unijo pa je nato zapustil konec januarja letos. Foto: AP
London je brexit kar trikrat prestavil, Evropsko unijo pa je nato zapustil konec januarja letos. Foto: AP

V ta znesek je bila všteta tudi možnost brexita brez dogovora.

Računsko sodišče je ob tem sporočilo, da je v znesku 4,4 milijarde funtov upoštevana "najmanjša ocenjena raven porabe" zaradi omejitev pri podatkih, ki so jih prispevala posamezna ministrstva.

Med drugim naj bi 1,9 milijarde funtov (2,19 milijarde evrov) porabili za stroške, povezane z osebjem, 1,5 milijarde funtov (1,73 milijarde evrov) za vzpostavitev novih sistemov in infrastrukture ter 288 milijonov funtov (331 milijonov evrov) za zunanje svetovalce.

Na vrhuncu priprav na brexit oktobra lani je v tem procesu sodelovalo okoli 22.000 ljudi, med njimi se jih je okoli 1500 ukvarjalo s pripravami na izstop brez dogovora.

Velika Britanija je EU zapustila 31. januarja letos z dogovorom. Do konca letošnjega leta velja še prehodno obdobje, v katerem se morata strani dogovoriti o prihodnjih odnosih.
V opozicijskih strankah so do porabe sredstev za brexit kritični.

Predstavnik liberalnih demokratov za brexit Alistair Carmichael je poudaril, da so zaradi "zmede z brexitom" zapravili na milijarde davkoplačevalskih funtov. "Javnost ima pravico vedeti, kam gre denar," je dejal. Poslanka laburistov Meg Hiller pa je vladi očitala, da javnosti ne seznanja s svojimi načrti.