Lukašenko (desno v pogovoru s Kubrakovom) je v četrtek napovedal tudi vzpostavitev oziroma okrepitev milic oboroženih prostovoljcev, poroča agencija Belta. Foto: Reuters
Lukašenko (desno v pogovoru s Kubrakovom) je v četrtek napovedal tudi vzpostavitev oziroma okrepitev milic oboroženih prostovoljcev, poroča agencija Belta. Foto: Reuters

Kubrakov je vodil zatiranje najmnožičnejših protestov proti Lukašenku v državi od njihovega začetka po avgustovskih predsedniških volitvah.

Karajev naj bi medtem postal predsednikov pooblaščenec v regiji Grodno ob meji s Poljsko. Takšen položaj so beloruske oblasti vzpostavile še za Minsk in Brest, ki je prav tako ob meji s Poljsko. Na teh treh območjih so protesti proti Lukašenku, ki potekajo že vse od avgustovskih predsedniških volitev, najmnožičnejši, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Druga dva pooblaščenca sta Valerij Vakulčik, ki je bil osem let vodja varnostne službe obveščevalne službe KGB, in Aleksander Barsukov, nekdanji namestnik notranjega ministra.

Oba bosta delovala na zahodu države blizu meja s članicami Nata. Lukašenko je večkrat dejal, da nemire v Belorusiji spodbujata Nato in Zahod.

Premestitve so po poročanju Reutersa nov Lukašenkov poskus okrepiti nadzor po državi. Varnostne sile so po volitvah, za katere opozicija trdi, da so bile nepoštene, aretirale več kot 16.000 ljudi.

Preiskovalci ZN-a so poročali o številnih primerih hudega pretepanja in mučenja. Odhajajoči notranji minister Karajev je očitke zavrnil in belorusko policijo označil za najbolj humano policijo na svetu.

V ponedeljek se je v državi začela tudi splošna stavka, s katero predsednikovi nasprotniki zahtevajo njegov odstop, vendar ni povzročila ustavitve gospodarstva.