Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska med zborovanjem v Københavnu. Foto: EPA
Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska med zborovanjem v Københavnu. Foto: EPA

"Zadovoljna sem z vsem, saj tako Belorusi kažejo svoj odnos do tega režima in do tega, kako so se pripravljeni boriti proti tej diktaturi," je dejala vodja beloruske opozicije.

Tihanovska: Stavka zaradi policijskega nasilja ni tako obsežna, kot smo pričakovali
"Moram reči, da je vedno lahko bolje. Želimo, da cela država vstane v tej splošni stavki,"
je poudarila. "Vendar smo resnično počaščeni in hvaležni vsakomur, ki je sodeloval v tej stavki," je dodala na spletni novinarski konferenci po srečanju z norveško zunanjo ministrico Ine Eriksen Soreide. Stavkajoče in protestnike je označila za junake. Dodala je, da stavka ni tako obsežna, kot so pričakovali, pri čemer pa je kot razlog navedla policijsko nasilje.

V ponedeljek začetek splošne stavke
V ponedeljek se je v Belorusiji začela splošna stavka, h kateri je Tihanovska pozvala, potem ko Lukašenko do nedelje ni izpolnil postavljenih pogojev. Zahtevali so, da izpusti politične zapornike, odstopi in skliče nove volitve.

Lukašenko: Počasi se srečujemo s teroristično grožnjo
Lukašenko je v torek v odzivu na stavko dejal, da so "to akcije organiziranih kriminalnih skupin z znaki terorizma". "Počasi se srečujemo s teroristično grožnjo," je dodal. V Belorusiji že vse od avgustovskih predsedniških volitev, na katerih je po uradnih podatkih slavil zmago dosedanji predsednik, potekajo množični protesti.