Macron je krovnemu muslimanskemu društvu postavil 15-dnevni ultimat za sestavo in podpis listine z
Macron je krovnemu muslimanskemu društvu postavil 15-dnevni ultimat za sestavo in podpis listine z "vrednotami republike". Ni jasno, kaj se zgodi, če listine ne bodo podpisali. Foto: Reuters

Macron in notranji minister Gerald Darmanin sta se v sredo v predsedniški palači sešla z osmimi voditelji Francoskega odbora muslimanske vere, krovne organizacije muslimanskih organizacij, med katerimi sta bila denimo predsednik Mohammed Moussaoui in rektor pariške mošeje Chems-Eddine Hafiz.

Voditeljem je postavil 15-dnevni ultimat, da napišejo in se zavežejo k upoštevanju nove listine, poroča Middle East Eye. Listina mora prepoznavati "vrednote republike", na Macronovo zahtevo pa mora vključevati izjavo, da je "islam religija, in ne politično gibanje", ter prepoveduje "tuje vmešavanje" v islamske organizacije, poroča BBC.

Ni jasno, kaj sledi, če muslimanska organizacija listine ne podpiše.

Nacionalni odbor bo podeljeval akreditacije imamom

Velika mošeja v Parizu. Foto: EPA
Velika mošeja v Parizu. Foto: EPA

Francosko vodstvo in muslimansko združenje naj bi se dogovorili tudi za vzpostavitev "nacionalnega odbora imamov". Odbor naj bi izdajal akreditacije imamom po državi. Pogoja naj bi bila med drugim tekoče znanje francoščine in univerzitetna diploma.

Middle East Eye ob tem izpostavlja, da islam v nasprotju z religijama, kot sta katolištvo ali Grška pravoslavna cerkev, nima centraliziranega vodstva, kar bi lahko zapletlo francoska prizadevanja za usposabljanje in akreditacije voditeljev verskih skupnosti.

CFCM je bil ustanovljen leta 2003 pod takratnim notranjim ministrom Nicolasom Sarkozyjem in je zveza muslimanskih verskih organizacij v Franciji. Čeprav je postala glavni sogovornik vlade pri vprašanjih organiziranega islama v Franciji, uradno ne želi zastopati francoskih muslimanov.

V Franciji živi največja muslimanska skupnost v Zahodni Evropi, islam pa je druga največja religija v državi. V Franciji po podatkih organizacije Pew Research Institute živi okoli 5,8 milijona muslimanov, ki predstavljajo 8,8 odstotka celotne populacije.

Predlog zakona proti "islamskemu separatizmu"

Macron je predstavil tudi nov predlog zakonodaje za spopad z "islamskim separatizmom" v državi. Predlog vsebuje prepoved šolanja na domu, dodelitev identifikacijskih številk otrokom za nadzor nad šolanjem, zaporne kazni za starše kršilce, strožje kazni za ustrahovanje javnih uslužbencev na osnovi veroizpovedi in prepoved deljenja osebnih podatkov na način, ki zločincem omogoča ugotovitev lokacije posameznika, poroča BBC.

"Naše otroke moramo rešiti iz krempljev islamistov," je v povezavi z zakonodajo za Le Figaro dejal notranji minister Darmanin. Parlament bo zakonodajo obravnaval 9. decembra.

Ukrepi odziv na tri napade skrajnežev

Ukrepi sledijo po treh napadih islamskih skrajnežev v Franciji v zadnjem mesecu. Macron se je po okrutnem umoru francoskega učitelja, ki je v razredu pokazal sporne karikature preroka Mohameda, odločno zavzel za sekularne vrednote Francije, piše BBC.

Protesti proti Macronu v Pakistanu. Foto: EPA
Protesti proti Macronu v Pakistanu. Foto: EPA

Med drugim je dejal, da se "Francija nikoli ne bo odpovedala karikaturam". Še pred napadom je napovedal okrepitev zakonodaje iz leta 1905, ki v Franciji loči Cerkev in državo, pri čemer je dejal, da je "islam v krizi po vsem svetu".

Njegove izjave so v številnih muslimanskih državah razumeli kot islamofobne. Nekatere države, denimo Turčija, so pozvale k bojkotu francoskih izdelkov, denimo v Pakistanu pa potekajo množični protesti proti karikaturam preroka Mohameda in Macronovim izjavam.