V napadu v cerkvi v Nici so umrli trije ljudje. Foto: Reuters
V napadu v cerkvi v Nici so umrli trije ljudje. Foto: Reuters

Po navedbah policije je napadalec, 21-letni osumljenec, 20. septembra z ladjo prispel na italijanski otok Lampedusa, tedaj je dobil tudi dokument Rdečega križa. Policija ga je po napadu ustrelila, njegovo stanje je kritično.

Kot je povedal francoski predsednik Emmanuel Macron, je bil četrtkov napad v Nici "islamistični teroristični napad". Macron je napovedal, da bo varovanje in število vojakov na javnih prostorih, kot so cerkve in šole, povečal s 3000 na 7000. Francoski protiteroristični tožilci so medtem začeli preiskavo.

V Franciji so razglasili najvišjo stopnjo teroristične nevarnosti.

"Razlog za morebitni ponovni napad so naše vrednote: svoboda, možnost, da na naši zemlji svobodno verujemo in se ne uklanjamo nobenemu duhu terorja," je po obisku Nice dejal Macron. Dodal je: "Danes bom to spet zelo jasno povedal: ničesar ne bomo predali."

Macron je napovedal, da bo varovanje in število vojakov na javnih prostorih, kot so cerkve in šole, povečal s 3000 na 7000. Foto: Reuters
Macron je napovedal, da bo varovanje in število vojakov na javnih prostorih, kot so cerkve in šole, povečal s 3000 na 7000. Foto: Reuters

Tri smrtne žrtve

Po navajanju policije je napadalec v četrtkovem napadu ubil moškega in žensko, ki sta bila v cerkvi. 60-letna ženska, je bila "tako rekoč obglavljena", 55-letnemu očetu dveh otrok, ki je vzdrževal cerkev, je napadalec z nožem zarezal v vrat.

Sorodna novica Napad v Nici je izvedel nedavni priseljenec iz Tunizije

Med žrtvami napadalca je tudi 44-letna Brazilka, mati treh otrok, je potrdilo brazilsko zunanje ministrstvo. 44-letna ženska je bila večkrat zabodena in je huje poškodovana umrla v baru, v katerega se je zatekla po napadu. "Povejte mojim otrokom, da jih imam rada," je dejala pred smrtjo. Očividec naj bi vključil alarm prek posebnega sistema obveščanja, ki so ga vzpostavili v Nici. "Brazilski predsednik Jair Bolsonaro v imenu brazilskega naroda izraža globoko sožalje družini in prijateljem državljanke, umorjene v Nici, pa tudi drugim žrtvam, ter izraža solidarnost francoskemu ljudstvu in francoski vladi," so sporočili z brazilskega zunanjega ministrstva.

"Slišali smo številne ljudi, ki so vpili na cesti. Z okna smo videli, da so prihajali številni policisti, ki so imeli veliko, res veliko strelnega orožja," je za BBC povedala očividka Chloe, ki živi v bližini cerkve. Policisti so na kraj dogodka prišli ob 8.57, kmalu zatem so napadalca ustrelili in aretirali.

Macron: Francija se ne bo uklonila terorju
Tunizijske oblasti so sporočile, da napadalec ni bil med osumljenci tamkajšnje policije. Foto: Reuters
Tunizijske oblasti so sporočile, da napadalec ni bil med osumljenci tamkajšnje policije. Foto: Reuters

Napadalec v kritičnem stanju

Viri blizu policije so BBC-ju sporočili, da je napadalcu ime Brahim Aouissaoui. Preden so ga ustrelili, je ponavljal besede "Alah je velik".

"Pri njem smo našli Koran, dva mobilna telefona in nož, s katerim je izvedel napad in ki je bil dolg 30 cm, rezilo pa je bilo dolgo 17 cm," je povedal vodja francoskih protiterorističnih tožilcev Jean-François Ricard. Dodal je: "Našli smo tudi torbo, ki jo je pustil napadalec. Poleg te torbe sta bila dva noža, ki ju v napadu ni uporabil."

Tunizijske oblasti so sporočile, da napadalec, ki je Tunizijo zapustil 1. septembra, ni bil med osumljenci tamkajšnje policije, država pa je odprla policijsko preiskavo primera.

Zaradi napada pozivi k odstopu italijanske ministrice

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je zavrnila kritike opozicije, ker italijanske oblasti niso ustavile 21-letnega Tunizijca, ki naj bi v četrtek izvedel teroristični napad v francoski Nici.

Ker naj bi v Francijo prišel prek Italije, vodje opozicijskih strank zahtevajo odstop ministrice, ki pa ga ta zavrača. To je med drugim zahteval njen predhodnik, vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, ki se ni strinjal z italijansko vlado, ker je spremenila strogo zakonodajo o priseljevanju, ki jo je pripravil, premierja Giuseppeja Conteja pa je pozval, naj se Franciji opraviči.

Do vlade in ministrice so bili kritični tudi v skrajno desni stranki Bratje Italije. "Contejeva vlada mora pojasniti, kako je lahko fundamentalist nemoteno prišel na Lampeduso in odpotoval v Francijo," je povedala vodja stranke Giorgia Meloni, ki je vlado pozvala, naj se opraviči Franciji, ker napadalca ni ustavila.

Politično odgovornost so italijanski vladi očitali tudi v desnosredinski stranki Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

Lamorgesejeva je zavrnila kritike in pozive k odstopu.

Lamorgesejeva je potrdila, da je napadalec iz Tunizije na Lampeduso prispel 20. septembra, 9. oktobra so oblasti zanj odredile izgon, a se v Tunizijo ni vrnil. Foto: Reuters
Lamorgesejeva je potrdila, da je napadalec iz Tunizije na Lampeduso prispel 20. septembra, 9. oktobra so oblasti zanj odredile izgon, a se v Tunizijo ni vrnil. Foto: Reuters

"To je napad na Evropo, vlada nima nobene odgovornosti," je poudarila v pogovoru za italijansko televizijo in dodala, da je treba končati to polemiko ter biti blizu francoskemu ljudstvu in drugim evropskim državam. Zavrnila je tudi Salvinijeve kritike glede spreminjanja zakonodaje na področju priseljevanja in poudarila, da je ta zakonodaja prinesla nevarnost, saj je zaradi nje na ulicah pristalo 20.000 prebežnikov. Vodja Lige je odgovoril, da je brez besed, in ministrico znova pozval k odstopu.

Lamorgesejeva je potrdila, da je napadalec iz Tunizije na Lampeduso prispel 20. septembra, 9. oktobra so oblasti zanj odredile izgon, a se v Tunizijo ni vrnil. Dodala je, da nanj niso bili posebej pozorni, ker ga tunizijske oblasti ali obveščevalne službe niso označile za nevarnega.

V četrtek še dva druga napada

Četrtkov napad se je zgodil ob Mohamedovem rojstnem dnevu, ko so ljudje v več arabskih državah protestirali proti odločitvi Francije, da bo zagovarjala objave Mohamedovih karikatur.

V četrtek sta se zgodila še dva podobna napada, in sicer so v savdskem mestu Džeda prijeli domačina, ki je z z ostrim predmetom napadel in ranil varnostnika pred francoskim konzulatom, v francoskem mestu Avignon pa so policisti ustrelili moškega, ki je mimoidočim grozil s pištolo in vzklikal: "Alah je velik!"

Po napadu v Nici: v Franciji najvišja stopnja nevarnosti terorizma