Podporniki stranke CHP so protestirali proti odločitvi o razveljavitvi volitev. Foto: Reuters
Podporniki stranke CHP so protestirali proti odločitvi o razveljavitvi volitev. Foto: Reuters

Turški volilni svet je s tem ugodil pritožbi vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (AKP), ki se je pritožila po tem, ko je na volitvah 31. marca izgubila županski položaj v največjem turškem mestu. Stranka je bila neuspešna tudi na županskih volitvah v prestolnici Ankari.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pravi, da so bile carigrajske županske volitve zaznamovane z "organiziranim kriminalom in resno korupcijo". Erdogan brani odločitev o ponovnih volitvah.

Visoka predstavnica EU-ja za zunanjo politiko Federica Mogherini je v izjavi zapisala, da je "zagotovitev svobodnih, poštenih in transparentnih volitev ključna za vsako demokracijo in je ključni del odnosov EU-ja s Turčijo". Nemški zunanji minister Heiko Mass je odločitev za ponovitev volitev označil za "nerazumljivo", poroča BBC. Turško potezo so kritizirali tudi francoska vlada in evropski poslanec Guy Verhofstadt, ki je dejal, da Turčija "drsi proti diktaturi".

Odločitev o ponovitvi volitev v Carigradu razburja


Na odločitev o razveljavitvi volitev v Carigradu se je kritično odzval tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland. "Ta odločitev bi lahko močno oslabila zaupanje turških volivcev v volilne oblasti," je dejal. Potrebne pogoje za svobodne in poštene volitve je treba preverjati pred volilnim dnem, ne potem, je še dejal. Med drugim se je Jagland obregnil ob trditve AKP-ja, da so bili v volilnih odborih na voliščih tudi ljudje, ki niso bili državni uslužbenci, kot je to sicer predpisano, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Odločitev je kritiziral tudi Evropski parlament, ki je sporočil, da bo ponovitev volitev končala verodostojnost demokratičnih volitev v Turčiji.

Tesna zmaga opozicije
V Carigradu je s tesno večino zmagal Ekrem Imamoglu iz glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP). To je bil velik udarec za AKP, ki je na oblasti v Turčiji desetletje in pol. A Imamoglu je zmagal le s tesno prednostjo pred nekdanjim premierjem Binalijem Yildirimom, kandidatom AKP-ja. Razlika med njima naj bi znašala manj kot 15.000 glasov.

Erdoganova stranka je vložila pritožbo in najprej zahtevala ponovno štetje glasov, nato pa še ponovitev volitev v Carigradu, ker naj bi se po njihovih informacijah zgodile kršitve in prevare.
Volilne oblasti so 17. aprila po ponovnem štetju glasovnic že razglasile Imamogluja za novega župana, zdaj pa bo očitno treba volitve ponoviti, kar naj bi zdaj izvedli junija.

Imamoglu: Ni treba obupovati

Imamoglu je v prvem odzivu na odločitev volilnega sveta dejal, da bo počakal na uradno obrazložitev odločitve. Imamoglu, ki je bil aprila že potrjen na položaju župana, je odločitev volilnega sveta sicer označil za "izdajalsko", poroča BBC. "Ni pa treba obupovati," je sporočil svojim sledilcem na spletnem družbenem omrežju.

Imamoglu je na zdaj razveljavljenih volitvah pred Binalijem Yildirimom, kandidatom vladajočega AKP-ja, zmagal s tesno prednostjo. Foto: Reuters
Imamoglu je na zdaj razveljavljenih volitvah pred Binalijem Yildirimom, kandidatom vladajočega AKP-ja, zmagal s tesno prednostjo. Foto: Reuters

Po razveljavitvi volitev se je v več delih Carigrada zbralo več sto prebivalcev in protestiralo ter vzklikalo protivladne slogane.

"Kdor osvoji Carigrad, osvoji Turčijo"

Poraz v Carigradu je sicer občutljiva zadeva tudi za Erdogana samega, ki je odraščal v enem od delavskih naselij mesta in začel graditi svojo politično kariero, ko je v 90. letih preteklega stoletja postal carigrajski župan. Znana je njegova izjava: "Kdor osvoji Carigrad, osvoji Turčijo."

AKP je do zdaj slavil na vseh volitvah v Turčiji, odkar je pred 17 leti prevzel oblast. Na tokratnih volitvah naj bi stranko volivci kaznovali zaradi valutne krize, ki je lani prizadela številna turška gospodinjstva in turško gospodarstvo pahnila v recesijo.

V Carigradu razveljavili volitve