Milanović: Arbitraža je lahko podlaga za pogovore

Sodišče EU-ja je v petek razsodilo, da ni pristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ker ni spoštovala arbitražne razsodbe.

Milanović je ob robu odprtja Evropske prestolnice kulture na Reki za Televizijo Slovenija komentiral sodbo in jo tako kot premier Andrej Plenković označil za veliko pravno zmago.

"Slovenska stran je zaradi svoje javnosti morala izkoristiti vsa sredstva, ki jih je imela na voljo ali so se ji zdela logična. To ni uspelo, saj to resnično ni v pristojnosti EU-ja niti sodišča v Luxembourgu. Sicer bi imeli več sporov, ki bi jih sprožile različne države," je dejal Milanović.

Tako kot Zagreb pa je tudi Ljubljana odločitev sodišča označila za zmago. Slovenski politični vrh je izrazil zadovoljstvo, da je Sodišče EU-ja obe državi pozvalo k implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča.

Na vprašanje, ali bi bila lahko arbitražna odločitev podlaga za pogajanja, je Milanović odgovoril: "Da, če Slovenija to želi. Toda znano je, da je prioriteta vendarle mednarodno sodišče v Haagu, to pa razsoja po mednarodnem pravu."

Hrvaški in slovenski politiki morajo sesti za mizo

Zoran Milanović se je kot premier zavzemal za izstop iz arbitražnega dogovora. Foto: EPA
Zoran Milanović se je kot premier zavzemal za izstop iz arbitražnega dogovora. Foto: EPA

Pred Meddržavno sodišče bi državi morali oditi soglasno. Na mizi bi bila lahko veljavnost arbitražne odločbe, ki bi jo sodišče potrdilo, saj Hrvaška mednarodno pravno ni uporabila vseh sredstev za izstop iz arbitražnega sporazuma.

Milanović ne izključuje možnosti, da bi se reševanje vprašanja lahko zelo zavleklo, če politiki ne bodo sedli za mizo. "To je zelo verjetno. Prav hitro tega ne bomo rešili," je dejal.

Prav Milanović pa je bil tisti, ki je kot premier leta 2015 hrvaške poslance prepričal, naj glasujejo za izstop iz arbitražnega dogovora, to pa zato, "ker je bilo ugotovljeno, da je bila uporabljena sporna praksa, napačno ravnanje druge strani".

Na prvi obisk v Slovenijo?

Je pa novi hrvaški predsednik ponovil svoje besede iz predvolilne kampanje, da je Slovenija njegova zunanjepolitična prioriteta. "Slovenija je najbolj naravna zaveznica, ki jo lahko imamo," je še dejal in Slovenijo poleg Avstrije omenil kot eno izmed možnosti za prvi predsedniški obisk.