Zoran Milanović je prisegel kot novi predsednik Hrvaške. Foto: BoBo
Zoran Milanović je prisegel kot novi predsednik Hrvaške. Foto: BoBo

Milanović je podpisal prisego in nagovoril nekaj deset povabljencev, med katerimi so bili premier Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković in trije nekdanji predsedniki. Vsem navzočim, predvsem svojim predhodnikom, se je zahvalil za opravljanje svojih dolžnosti.

Hrvaškemu ljudstvu je sporočil, da bo Pantovčak hiša vseh ljudi, poroča hrvaška radiotelevizija HRT. "Volitve niso metoda za iskanje absolutne resnice, temveč metoda za dosego mirnega kompromisa med številnimi željami različnih ljudi," je dejal.

Inavguracija je prvič v zgodovini Hrvaške potekala v predsedniški palači, povabljenih je bilo le nekaj deset gostov, med njimi državni vrh. Foto: BoBo
Inavguracija je prvič v zgodovini Hrvaške potekala v predsedniški palači, povabljenih je bilo le nekaj deset gostov, med njimi državni vrh. Foto: BoBo

Govoru je sledila primopredaja poslov z dosedanjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Skromnejša inavguracija

Novoizvoljeni predsednik se je odločil prekiniti tradicijo množičnih inavguracij na Trgu svetega Marka v Zagrebu, prav tako nanjo niso povabili tujih gostov.

Med nekaj deset povabljenci so poleg premierja ter podpredsednikov vlade tudi trije nekdanji predsedniki države – poleg Kolinde Grabar-Kitarović tudi Ivo Josipović in Stjepan Mesić. Protokol predvideva tudi navzočnost sodnikov ustavnega sodišča na čelu z njegovim predsednikom Miroslavom Šeparovićem.

Prvi delovni dan v petletnem mandatu v predsedniškem uradu na Pantovčaku bo Milanović imel v sredo. Kdaj in kam bo odpotoval na prvi obisk v tujino, za zdaj še ni znano.

Milanović predlaga pogovore na podlagi arbitražne odločbe

Milanović je v predvolilni kampanji in tudi po izvolitvi poudaril, da si želi izboljšanja odnosov s Slovenijo, in predlagal pogovore na podlagi arbitražne odločbe.

Novi predsednik je za svetovalca za nacionalno varnost imenoval nekdanjega direktorja obveščevalne agencije SOA Dragana Lozančića, ki je obveščevalce vodil v času, ko so prisluškovali slovenskima arbitru in agentki.

V ideološko precej deljeni Hrvaški je nekdanji premier in peti hrvaški predsednik napovedal zmernost, je še poročala Marta Razboršek. Razdeljeni so tudi Hrvati, nekateri menijo, da bo Milanović prinesel pozitivne spremembe glede položaja države v Evropi, drugim se zdi "preveč aroganten". Več v videoposnetku:

Prisegel bo novi hrvaški predsednik Milanović
Prisegel predsednik Milanović