Udeleženci shoda so nosili različne transparente. Foto: Reuters
Udeleženci shoda so nosili različne transparente. Foto: Reuters

V Srbiji se je končalo tridnevno žalovanje po dveh strelskih napadih, ki sta zahtevala 17 življenj, a država ostaja globoko pretresena in zavita v žalost.

Protest šolnikov pred parlamentom v Beogradu je organiziral srbski neodvisni sindikat zaposlenih v šolstvu, udeležilo pa se ga je nekaj deset državljanov in članov sindikata. Shod se je začel z minuto molka za žrtve dveh strelskih napadov, ki sta prejšnji teden pretresla Srbijo

Organizatorji so ministrstvu za izobraževanje sporočili, da kljub odstopu ministra Branka Ružića težave zaradi naraščajočega nasilja v šolah in družbi niso izginile. Med predlaganimi ukrepi, ki so jih posredovali ministrstvu, so navedli možnost suspendiranja učencev, ki ponavljajo slabo vedenje, ukinitev anonimnih prijav šolski inšpekciji zaradi zlorab in dodatna zaščita za zaposlene v šolstvu s kazenskim zakonikom, vključno s strogimi kaznimi za napad na zaposlenega.

Za rešitev težav, povezanih z nasiljem, je po mnenju udeležencev protesta potrebna le politična volja, sindikat pa se je pripravljen pogajati z oblastmi o zahtevah in vseh drugih težavah v šolstvu.

V Beogradu po strelskih napadih shod proti nasilju

Vučić v bran resničnostnim šovom

Na shodu opozicije proti v nasilju se je po poročanju srbskih medijev zbralo več kot 50.000 ljudi. Čeprav je shod sklicala opozicija, pa je dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin poročal, da vsi protestniki niso na shodu le zaradi opozicije, ampak mnogi zaradi neke nuje in nemoči, saj že več dni spremljajo to tragično dogajanje. Večina opozicije sicer trdi, da sovraštvo, kriminal in laži promovira ter s svojimi mediji širi trenutna oblast, zato zahtevajo njen odstop, pa tudi ukinitev resničnostnih šovov, oddaj in tiskanih medijev, ki promovirajo nasilje in primitivizem, širijo lažne novice.

Obenem so protestniki izrazili tudi zahtevo po zamenjavi notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja srbske obveščevalne službe BIA Aleksandra Vulina ter nujen sklic seje parlamenta, na kateri bi razpravljali o odgovornosti srbske vlade in varnostnih razmerah v državi. Oblastem so sporočili tudi, da je rok za izpolnitev vseh zahtev petek, 12. maj.

Posamezni protesti pod sloganom proti nasilju v Srbiji so potekali tudi v Novem Sadu, Čačku, Kragujevcu in Valjevu.

SRBIJA V ČRNI SPIRALI NASILJA

Vabljeni k ogledu oddaje Globus v torek ob 21.40 na 1. programu TV SLO o tragediji v Srbiji, o tem, kaj je državo pahnilo v spiralo nasilja in kako so k tragediji prispevala družbena omrežja in mediji. V oddaji tudi o tem, zakaj v ZDA kljub številnim strelskim napadom ne zaostrijo orožarske zakonodaje in omejijo moč orožarskega lobija.

Za srbskega predsednika Aleksandra Vučića je shod v tem trenutku velika napaka in politična zloraba tragedije. "V državo se vnaša popoln kaos, ker to želi nekdo neodgovoren ali ne dovolj sposoben, da bi ljudem ponudil kakšen program, načrt, rešitev, celo v teh razmerah," je dejal.

Vučić je sinoči ponovil, da so odločeni razorožiti Srbijo, zato imajo ljudje en mesec časa, da brez posledic predajo neprijavljeno orožje, pozneje jim bo za to grozilo do 15 let zapora. Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na navedbe srbske policije, so prvi dan prejeli več kot 1500 kosov neprijavljenega orožja.

V zadnjih dneh je bilo več kot 120 groženj, poveličevanj morilcev in neprimernih vsebin, ki dodatno večajo strah in nemir, pa tudi nepreverjenih informacij in lažnih novic. Več ljudi je priprtih, tudi mladoletnikov.

Odstopa ministra za izobraževanje, ki je za tragedijo okrivil vpliv medmrežja, videoigric in t. i. zahodnih vrednot, Vučić ni želel komentirati, je pa napovedal dodatne politične ukrepe in pestro politično dogajanje do konca maja.

V povezavi z družbenimi omrežji – zaradi objavljenih groženj z nasiljem in poveličevanja morilcev je v priporu več ljudi, tudi mladoletnih – napoveduje rešitve, kot jih po njegovih besedah še nismo videli. Stopil je v bran resničnostnim šovom, saj bi sicer lahko prepovedali tudi nasilne filme.

Od danes bodo šole varovali oboroženi policisti, nadzor bo poostren tudi na drugih javnih prostorih, prav tako se zaostruje politično obračunavanje.

V opoziciji trdijo, da se sovraštvo v Srbiji širi prav s pomočjo oblasti in njenih medijev, da potrebujejo predvsem politično spremembo in preobrazbo kulture življenja, saj da je oblast zadnje desetletje vsiljevala agresijo, nestrpnost, kriminal in laži.

"To je cena, ki so jo otroci, dekleta in mladeniči plačali zaradi obračanja glave, promocije nasilja, poveličevanja kriminalcev in njihovega puščanja na prostosti, odgovornosti tožilstva in zato, ker oblast neposredno propagira nasilje in sovraštvo," pravi Marinika Tepić iz Stranke pravice in svobode. Družba, v kateri ubijajo otroke, sporočajo, ni družba, ampak množica sostorilcev.

V Beogradu shod proti nasilju
V Srbiji poostren nadzor v vseh javnih prostorih