Srbska policija je pridržala pet mladoletnikov. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Srbska policija je pridržala pet mladoletnikov. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Srbska policija je v Novem Sadu prijela tri srednješolce, stare 15 in 16 let, ki so na družbenih omrežjih objavili grozilna sporočila in fotografije orožja, ki naj bi ga nesli v šolo. V preiskavi stanovanja enega od njih so našli repliko avtomatske puške.

Srednješolci so osumljeni kaznivih dejanj ogrožanja varnosti ter povzročanja panike in nereda. Vse tri so privedli pred višje sodišče v Novem Sadu, ki jim je odredilo 30-dnevni pripor, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Policija je prav tako pridržala najstnico, ki se je na TikToku norčevala iz žrtev napada na osnovno šolo in poveličevala morilca.

V Nišu aretirali 17-letnika

V Nišu so po nalogu tamkajšnjega višjega državnega tožilstva pridržali 17-letnika, ki je v petek na Instagramu zagrozil, da bo danes v mestu pobitih več kot 30 ljudi.

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da so ga prijeli zaradi obstoja razlogov za sum storitve kaznivega dejanja povzročanja panike in nereda. Pri tem dodajajo, da je bil mladoletnik priveden k pristojnemu sodniku v Nišu, ki mu je odredil pripor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Notranje ministrstvo je danes prav tako sporočilo, da se je na družbenih omrežjih pojavil lažni posnetek, ki naj bi prikazoval umore v beograjski šoli. Oddelek za boj proti visokotehnološkemu kriminalu že pregleduje posnetek, da bi ugotovil, kdo ga je objavil.

V Beogradu so pokopali več žrtev strelskega napada na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. Foto: Reuters
V Beogradu so pokopali več žrtev strelskega napada na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. Foto: Reuters

Pogrebi žrtev po Srbiji

Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani se je tudi danes med 10. in 14. uro mogoče vpisati v žalno knjigo, ki so jo odprli v petek. Srbska veleposlanica v Sloveniji se je ob tem zahvalila vsem državljanom Slovenije, ki so izrazili sočutje v težkih časih.

V Srbiji se sicer nadaljuje tridnevno žalovanje, ki ga je vlada razglasila po prvem napadu v sredo. Zastave na javnih ustanovah visijo na pol droga, zabavne prireditve so prepovedane, kulturne ustanove in mediji morajo program prilagoditi žalovanju in spominu na žrtve.

V Beogradu so pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v strelskem napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, v katerem je bilo ubitih devet ljudi.

V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca so se medtem poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 21-letnik v četrtek ubil osem ljudi.

Napadalec iz Mladenovca priznal krivdo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po napadih napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem. 13-letni napadalec na osnovno šolo je hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici, za njegovega očeta, s čigar orožjem je ubijal, pa so odredili 30-dnevni pripor.

21-letni osumljenec za strelski napad v okolici Mladenovca in Smedereva je medtem priznal, da je z avtomatsko puško na treh lokacijah ubil osem ljudi ter jih poskušal ubiti še 12. Izjavil je, da je ustrelil več neznancev, da bi prestrašil prebivalstvo, je po poročanju N1 Beograd sporočilo višje državno tožilstvo v Smederevu.

Sodišče je zanj odredilo pripor zaradi nevarnosti pobega, da ne bi vplival na priče, da ne bi v kratkem času ponovil kaznivega dejanja ali vznemirjal javnosti. Osumljen je kaznivih dejanj umora, nedovoljene proizvodnje, posedovanja, nošenja in trgovanja z orožjem in razstrelivi ter kaznivega dejanja ugrabitve, ker je taksista z orožjem prisilil, da ga odpelje v drugo občino.

Napadi v Srbiji so pretresli tudi širšo regijo. Na fotografiji prižiganje sveč v črnogorski prestolnici Podgorica. Foto: Reuters
Napadi v Srbiji so pretresli tudi širšo regijo. Na fotografiji prižiganje sveč v črnogorski prestolnici Podgorica. Foto: Reuters

Večina ranjenih okreva, pet jih ostaja v kritičnem stanju

Srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić je povedala, da so trije od 14 ranjenih v četrtkovem napadu pri Mladenovcu še v kritičnem stanju. Enako velja za dečka in deklico, ki sta bila med sedmimi ranjenimi v strelskem napadu v osnovni šoli v Beogradu. Ostali so po njenih besedah v stabilnejšem stanju.

Vse poškodovane v streljanju pri Mladenovcu, ki se je zgodilo pozno zvečer v četrtek, so do danes operirali in oskrbeli, poroča srbski portal Kurir. Dva bolnika, ki so ju oskrbeli v bolnišnici Sveti Luka v Smederevu, sta v stabilnem stanju. Vse huje poškodovane so prepeljali v Beograd.

Direktor kliničnega centra: Večina bolnikov je stabilnih

Direktor Kliničnega centra Srbije Milika Ašanin je za srbsko radiotelevizijo RTS povedal, da je večina bolnikov po operaciji stabilnih. Za tri je dejal, da so utrpeli hude poškodbe, ki lahko presenetijo z nepredvidenimi zapleti, a da so pod stalnim nadzorom zdravnikov, ki upajo na dober razplet.

Prižiganje sveč v Beogradu. Foto: Reuters
Prižiganje sveč v Beogradu. Foto: Reuters

O stanju ranjenih po srednem napadu v beograjski osnovni šoli Vladislav Ribnikar pa je Ašanin dejal, da se dva učenca in učiteljica počutijo dobro, enega od učencev nameravajo kmalu odpustiti iz bolnišnice.

"Tudi pri težje poškodovanem učencu smo zaznali manjše izboljšanje," je dejal direktor Kliničnega centra Srbije in dodal, da so opravili več kontrolnih pregledov in da so izvidi zadovoljivi. Ob tem je pohvalil osebje kliničnega centra za uspešno posredovanje po nesrečnih dogodkih.

Deklica, ki je bila huje poškodovana v napadu v šoli in so jo namestili v otroški kliniki v Tiršovi, je po poročanju RTS še vedno v kritičnem stanju, dva dečka, ki so ju oskrbeli v isti bolnišnici, pa so v petek že odpustili domov.

Peticija proti televizijama Pink in Happy

V Srbiji medtem prebivalci podpisujejo peticijo za odvzem dovoljenja za predvajanje srbskima provladnima komercialnima televizijama z nacionalno frekvenco Pink in Happy. Peticijo je predvsem zaradi nasprotovanja resničnostnim šovom podpisalo že 350.000 ljudi, 150.000 v dneh po napadu.

Aktivist in vodja gibanja Začni spremembe (Kreni-Promeni) Savo Manojlović je sporočil, da ne trdijo, da so resničnostni programi edini vzrok za to, kar se danes dogaja s srbsko družbo, prepričani pa so, da "kriminal, nasilje in prostitucija, ki jih v teh televizijskih programih predstavljajo kot pozitivne vrednote, gotovo nimajo blagodejnega vpliva na družbo".

Tudi direktor Inštituta za nacionalno in mednarodno varnost s sedežem v Beogradu Darko Trifunović je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo ocenil, da imajo pomembno vlogo pri skrb vzbujajočem razvoju srbske družbe tudi mediji. Poudaril je del medijev z nacionalnimi frekvencami, ki "eksplicitno prikazujejo prizore nasilja in gostijo obsojene vojne zločince, kar je privedlo do tega, da so zločinci in kriminalci postali vzor otrokom".

V Srbiji pogrebi za žrtve strelskih napadov