Miroslav Marček je krivdo priznal. Foto: Reuters
Miroslav Marček je krivdo priznal. Foto: Reuters

Sodbo so izrekli brez navzočnosti obsojenca, sicer nekdanjega vojaka, ki je njun umor priznal. Tožilstvo je zahtevalo obsodbo na 25 let zapora, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Marček je priznal tudi umor poslovneža Petra Molnarja.

Na 15 let zapora so medtem že lani obsodili posrednika pri umoru Zoltana Andruska, ki je že pred začetkom sojenja priznal krivdo, potem ko je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju in s svojimi informacijami policijo privedel do naročnika umora. Zaradi sodelovanja s tožilstvom je dobil nižjo kazen.

Drugi obtoženci krivdo zanikajo

Marček je krivdo priznal med preiskavo, ko je trdil, da je umora izvedel ob pomoči drugega obtoženca v primeru Tomaša Szaba, ki pa krivdo zanika. Preostala dva obtoženca – domnevni naročnik umora, podjetnik Marian Kočner, in domnevna organizatorka Alena Zsuzsova – krivdo zanikata.

Preiskovalni novinar Kuciak in njegova zaročenka Martina Kušnirova sta bila 21. februarja 2018 ustreljena na svojem domu. Kuciak je med drugim preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki. Njegov umor je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, največje od padca komunizma, ki so privedli do odstopa premierja Roberta Fica.