Vozilo češke policije. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Vozilo češke policije. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Posnetek prikazuje češkega policista, ki več minut kleči na hrbtu moškega. Moški je pozneje umrl. Direktor romske organizacije Romanonet Michal Miko je dejal, da videoposnetek prikazuje "vrhunec policijske brutalnosti".

"Romski Floyd v Teplicah! Počutim se nemočno in žalostno. In to ni prvi primer," je zapisal romski aktivist in nagrajeni študent zgodovine Michal Mižigar. Spomnil je na smrt moškega v policijskem pridržanju v piceriji v češkem kraju Žatec pred petimi leti, poroča portal Romea.cz.

Sorodna novica Porotniki razsodili: Chauvin je kriv za umor

Temnopolti ameriški državljan George Floyd je umrl maja lani, potem ko mu je policist devet minut in pol klečal na vratu. Policista so obsodili umora.

Policija zanika krivdo, za smrt naj bi bila kriva mamila

Češka policija je v odzivu zanikala krivdo za smrt moškega. Osumljenec kaznivega dejanja je umrl v reševalnem vozilu med prevozom v bolnišnico. Preliminarna sodna obdukcija je pokazala, da je moški umrl zaradi "patoloških sprememb na koronarnih arterijah", ki naj bi bile posledice uporabe droge amfetamin, trditve policije povzema britanski BBC.

"To ni češki Floyd. Posredovanje proti večkratnemu prestopniku, ki je uničeval vozila in ni upošteval klicev policistov, je bilo izvedeno v skladu z zakonom in ni imelo nobene povezave s smrtjo pokojnika. To je potrdila sodna obdukcija," je češka policija zapisala na Twitterju.

Policija je objavila tudi posnetek dogajanja pred aretacijo, v katerem je videti moškega brez majice, kako najprej leži na tleh, nato se zapodi proti drugemu moškemu, zatem pa s pestjo večkrat udari v parkirani avtomobil. Sledi posredovanje čeških policistov.

Miko: Policija naj objavi posnetek nalaganja v reševalno vozilo

Vodja romske organizacije Miko sicer trdi, da če moški ni umrl med policijskim postopkom in v reševalnem vozilu, bi morala policija objaviti tudi posnetek nalaganja moškega v reševalno vozilo. Tudi on je poudaril, da primer vzbuja spomine na smrt Roma, ki je umrl po klečanju policista na njegovem vratu v mestu Zatec leta 2016.

alostni smo, da se to lahko zgodi v demokratični državi. Gre za pravičnost in sistemski rasizem, ki nam pokaže, kako je biti Rom na Češkem," je dodal vodja organizacije Romanonet.

Pes čuvaj analiziral posnetek

Spletni preiskovalni portal Hlidaci Pes (Pes čuvaj) je podrobno analiziral objavljene videoposnetke. Policist je glede na njihovo analizo med postopkom večkrat privzdignil koleno, ki ga je sicer držal predvsem na hrbtu in lopaticah moškega, na začetku pa tudi na ramenih in vratu. Policijski prijem v videoposnetku traja pet minut in 33 sekund. Po navedbah policije gre za standardni postopek. Vzrok smrti bo potrdila dokončna sodna obdukcija.

Za sredo napovedan protest v Pragi

Primer smrti romskega moškega je v teh dneh ena izmed glavnih tem čeških medijev in uporabnikov družbenih omrežij. Organizacija Avtonomna akcija je za sredo napovedala proteste proti policijski brutalnosti v Pragi, še poroča češki radio.

Romi največja etnična manjšina v Evropi

V Evropi živi od 10 do 12 milijonov Romov. V Romuniji živita okoli dva milijona, 700.000 v Bolgariji, pol milijona na Madžarskem, 450.000 na Slovaškem in 300.000 na Češkem.

Romi so največja etnična manjšina na stari celini, a hkrati tudi med najbolj marginaliziranimi, poroča BBC. 41 odstotkov Romov je v zadnjih petih letih doživelo diskriminacijo, 62 odstotkov pa ni vključenih v izobraževanje ali zaposlenih.