Protestniki terjajo pravico za Floyda. Foto: Reuters
Protestniki terjajo pravico za Floyda. Foto: Reuters

Množica pred sodiščem je obsodbo policista glasno pozdravila.

Odvetnik družine Floyd Ben Crump je v izjavi po razsodbi dejal, da obsodba predstavlja "boleče zasluženo pravico" tako za družino kot njihovo skupnost. "Pravica za temnopolto Ameriko je pravica za celotno Ameriko."

Tožilstvo je skušalo porotnike prepričati, da je Chauvin Floyda umoril, obramba pa je vztrajala, da je obtoženec korektno upošteval policijsko usposabljanje.

Minneapolis je v stanju skrajne pripravljenosti – sodišče je obvarovano z bodečo žico, visokimi barikadami in oboroženimi vojaki nacionalne garde, poroča BBC.

George Floyd je bil ubit maja lani. Foto: Reuters
George Floyd je bil ubit maja lani. Foto: Reuters

Mesta po vsej državi pričakujejo proteste – ne glede na razsodbo. V ponedeljek je guverner Minnesote Tim Walz v pričakovanju razsodbe zaprosil za okrepitev iz sosednjih Ohia in Nebraske. Demokrata so močno kritizirali, potem ko je bilo v izgredih lani poškodovanih več kot tisoč stavb in trgovin.

Obramba: "Storil to, kar bi vsak razumen policist"

Tritedensko sojenje sta v ponedeljek tožilstvo in obramba sklenila z zaključnimi izjavami.

Chauvinov odvetnik Eric Nelson je Chauvina branil z argumentom, da je njegova stranka storila to, kar bi storil "vsak razumen policist", ki bi se znašel v "dinamični" in "fluidni" situaciji z visokoraslim moškim v prerivanju s tremi policisti. Kot je povedal, je bilo prerivanje tako intenzivno, da sta bila Chauvinova telesna kamera in značka zbiti na tla.

Chauvina obramba ni poklicala za pričo. Foto: Reuters
Chauvina obramba ni poklicala za pričo. Foto: Reuters

Nelson je trdil, da je bilo Floydovo uživanje mamil znaten dejavnik pri smrti, saj da se telo ob uporabi opioidov odziva drugače, še posebej pri nekom z visokim krvnim pritiskom. Odvetnik je tudi dejal, da je le malo verjetno, da je njegova stranka namerno kršila pravila uporabe sile, saj da je vedel, da se vse skupaj snema.

Je pa za številne povedno to, da se je obramba odločila, da Chauvina ne pokliče za pričo.

Floydova hčerka pred sodiščem. Foto: Reuters
Floydova hčerka pred sodiščem. Foto: Reuters

Tožilstvo poroti: "Vse ste videli."

Tožilec Steve Schleicher je po drugi strani porotnike pozval, naj "uporabijo zdravo pamet". "Verjemite svojim očem. Kar ste videli, ste videli," je dejal za posnetek, na katerem je videti, kako Chauvin kleči na Floydu devet minut in pol in ga s kolenom pritiska na vrat. "To ni bilo policijsko delo, to je bil umor," je dejal.

Tožilec Jerry Blackwell, ki je podal zaključno izjavo, pa je poroti dejal, da je zadeva "tako preprosta, da jo lahko še otrok razume". "Pravzaprav jo otrok *je* razumel, ko je devetletna deklica, ki je bila incidentu priča, Chauvinu dejala, naj ga izpusti," je spomnil Blackwell. "Tako preprosto je bilo. Spusti ga. Zdrava pamet."

Strokovnjaki, ki jih je poklicalo tožilstvo, so povedali, da je Floyd umrl zaradi zadušitve in čezmerne uporabe sile. Foto: Reuters
Strokovnjaki, ki jih je poklicalo tožilstvo, so povedali, da je Floyd umrl zaradi zadušitve in čezmerne uporabe sile. Foto: Reuters

Chauvinu preti 40 let zapora

Porota je preučila pričanje 45 prič, vključno z zdravniki, strokovnjaki za uporabo sile, policisti, mimoidočimi in osebami, ki so bile blizu Floydu.

Za najresnejšo točko obtožnice, nenaklepni uboj, je zagroženo 40 let zaporne kazni. Porota mora biti v svoji razsodbi soglasna. Od 12 porotnikov je šest belopoltih, štirje temnopolti, dva pa mešanega rodu. Sedem je žensk, pet pa moških.

Posnetek belopoltega Chauvina, kako devet minut in 29 sekund stiska vrat temnopoltemu Floydu, medtem ko ta toži, da ne more dihati, je maja lani sprožil proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu po vsem svetu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Biden "moli" za pravično razsodbo

Pred razsodbo se je oglasil tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je dejal, da moli za "pravilno razsodbo". "Spoznal sem se z Georgeevo družino, vključno z njegovo hčerko in brati," je povedal Biden novinarjem. "Samo predstavljam si lahko pritisk in tesnobo, ki ju občutijo. Zato sem počakal, da se je porota umaknila, preden sem jih poklical."

Biden je ob tem dejal, da telefonskega klica ne bi javno omenil, če ga ne bi razkril že eden od družinskih članov. "Dobra družina so in pozivajo k miru in spokojnosti, ne glede na razsodbo. Molim, da bo razsodba pravilna."

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je na pozive novinarjev, naj razloži Bidnove izjave, odgovorila, da predsednik "prav gotovo ne želi vplivati na sodni proces", da pa pričakuje, da bo imel izjavo po koncu sojenja.