Proti Chauvinu je pričalo več strokovnjakov in tudi njegovih kolegov s policije. Foto: Reuters
Proti Chauvinu je pričalo več strokovnjakov in tudi njegovih kolegov s policije. Foto: Reuters

Zdravnik Martin Tobin, ki ga je tožilstvo na sojenju Chauvinu v četrtek poklicalo kot strokovno pričo, je zagotovil, da je 46-letni Floyd umrl zaradi zadušitve in ne zaradi mamil, kot trdijo odvetniki obtoženca za umor.

"Gospod Floyd je umrl zaradi pomanjkanja kisika," je zagotovil Tobin in zavrnil domneve o smrti zaradi šibkega srca, mamil in adrenalina.

Chauvin se brani, da je bil Floyd pod vplivom mamil. Foto: Reuters
Chauvin se brani, da je bil Floyd pod vplivom mamil. Foto: Reuters

Njegovo pričanje je bilo dodaten udarec za obrambo, ki jih je pred tem doživela že kar nekaj s pričanji policistov iz Minneapolisa od policijskega načelnika naprej, saj so prebili tako imenovani "modri zid molka" in pod prisego trdili, da je to, kar je delal Chauvin, v nasprotju s pravili ravnanja in preprosto narobe.

Floyd je umrl lani maja med poskusom aretacije zaradi nakupa cigaret s ponarejenim bankovcem, potem ko je Chauvin 9 minut in 29 sekund ležečemu in vklenjenemu Floydu pritiskal s kolenom na vrat. Njegova smrt je sprožila proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu po ZDA.

S kolenom tiščal tudi po smrti

Brat in mama pokojnega Floyda. Foto: Reuters
Brat in mama pokojnega Floyda. Foto: Reuters

Tobin je zagotovil, da bi ob takšni obravnavi umrl tudi povsem zdrav človek, analiziral pa je tudi posnetke dogajanja, ki so znani po vsem svetu.

Porotnike je pozval, naj se primejo za vrat na mestu, kjer je Chauvin s kolenom pritiskal na Floyda, in pritisnejo, kar so tudi storili, in naglo so zaznali nevarnost. Tobin je dodal, da je bilo tiščanje lisic v hrbet ležečemu Floydu prav tako dejavnik, ki je prispeval k hitrejši zadušitvi.

Chauvin in trije kolegi, ki so sodelovali pri aretaciji in jim bodo sodili posebej, so na posnetku modrovali, da Floyd, ki je stokal, da ne more dihati, lahko diha, če lahko govori. Tobin je opozoril, da je to zelo nevarna domneva.

Človek lahko govori, ko diha, vendar to ne pomeni, da bo lahko dihal pet sekund pozneje. Tobin je na podlagi posnetka ugotovil, da je Floyd umrl na kraju dogodka, Chauvin pa mu je potem še najmanj tri minute tiščal koleno v vrat.