Mestni avtobus v Zagrebu. Od 25. junija so na Hrvaškem na javnem prevozu maske obvezne. Foto: EPA
Mestni avtobus v Zagrebu. Od 25. junija so na Hrvaškem na javnem prevozu maske obvezne. Foto: EPA

Največ okužb so na Hrvaškem v 24 urah zaznali 1. aprila, ko so potrdili 96 okužb, navaja spletna stran Worldometers.

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je sporočil, da so v zadnjem dnevu opravili več kot 900 testov. Med 95 odkritimi primeri na Hrvaškem so štirje v Zadru, med njimi je tudi hrvaška državljanka, ki je prebivala v Sloveniji.

Kot so poudarili iz zadrske županije, nobeden izmed okuženih nima povezav s teniškim turnirjem, na katerem so prejšnji konec tedna potrdili več primerov okužbe, med drugim tudi pri teniških igralcih Novaku Đokoviću iz Srbije in Borni Ćoriću iz Hrvaške.

Največ novih primerov – kar 40 – so odkrili v osješko-baranjski županiji, 25 pa v Zagrebu. Med njimi je kar 20 okuženih iz psihiatrične bolnišnice svetega Ivana. Pozitivni na koronavirus so štirje zaposleni in 16 pacientov, vsi imajo milejše simptome.

Eno okužbo so potrdili tudi v istrski županiji. Gre za osebo iz Švedske, ki jo nameravajo vrniti na zdravljenje v domovino.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Nove okužbe večinoma vnesene

Na Hrvaškem so v zadnjem tednu, pred današnjim skokovitim porastom, odkrili več kot 100 novih okužb. Večinoma je šlo za vnos virusa iz BiH-a in Srbije. Zato so opolnoči znova uvedli obvezno 14-dnevno karanteno ali samoosamitev za vse potnike, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz BiH-a, Kosova, Severne Makedonije in Srbije. Ukrep ne velja za potnike v tranzitu.

V Zagrebu menijo, da bo ta ukrep, ki ga imajo sicer za upravičenega, škodil hrvaškemu turizmu, ki računa tudi na turiste iz BiH-a in Srbije. Hkrati pa menijo, da bodo tako zaščitili turistično sezono za turiste iz drugih evropskih držav. V turističnih agencijah pričakujejo, da ukrep za potnike iz omenjenih štirih držav ne bo veljaven čez celotno poletje.

Od polnoči so na Hrvaškem uvedli tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v javnem prevozu. Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić ne izključuje, da bodo kaznovali neodgovorne, ki ne bodo spoštovali določil o obvezni uporabi maske.

Med drugim je napovedala, da bodo uveljavili omejitve za vstop potnikov tudi iz nekaterih drugih evropskih držav, za katere bodo ugotovili, da so prispevale k večjemu številu okužb s koronavirusom na Hrvaškem.

Na Hrvaškem potrdili največ okužb po 1. aprilu

V BiH-u največje število okužb od začetka epidemije

V Bosni in Hercegovini so medtem v zadnjem dnevu potrdili 120 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. 15. junija so poročali o 146 okužbah, vendar je objavljeno število veljalo za tri dni med koncem tedna.

Worldometers in Dnevni Avaz navajata številko 120 potrjenih okužb, medtem ko B92 in Klix.ba navajata številko 119.

V Srbiji 137 novih okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu ob 7311 opravljenih testih potrdili 137 novih okužb. Skupno se je v Srbiji s koronavirusom okužilo 13.372 ljudi. V zadnjem dnevu je zaradi covida-19 umrla ena oseba, skupno pa 264 ljudi. Glede na podatke oblasti imajo v državi še 954 aktivnih primerov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V mestu Novi Pazar na jugozahodu Srbije so zaradi povečanja okužb napovedali nove ukrepe, zbiranje ljudi je omejeno na pet ljudi, poroča B92.

Severna Makedonija kljub porastu okužb odpira letališča

Razmere se ne izboljšujejo niti v Severni Makedoniji, kjer so zadnji dan s 1279 testiranji potrdili 153 novih primerov okužb, od tega največ v Skopju, kjer so jih potrdili 66. Dan prej so v Severni Makedoniji potrdili 136 okužb.

V zadnjem dnevu je umrlo šest ljudi. V Severni Makedoniji so doslej potrdili 5595 okužb in 265 smrti, aktivno okuženih je 3164, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Iz Skopja so ob tem sporočili, da bodo 1. julija odprli obe letališči v državi. Ob tem so zagotovili, da bodo upoštevali varnostne protokole za preprečevanje širjenja bolezni.

22 okuženih v Črni gori

V Črni gori so zadnji dan potrdili 22 novih okužb, izvedli pa so 267 testiranj. Trenutno je v državi 87 aktivnih primerov okužbe, poroča B92.